Новини Събития

Чили затвори популярна туристическа дестинация заради променящия се климат

  18.11.2023 11:19  
Чили затвори популярна туристическа дестинация заради променящия се климат

Чили реши да затвори популярен обект за екотуризъм в Патагония, което предизвика ожесточени дебати и гняв от страна на местни водачи и кандидат-авантюристи. Ледникът Exploradores (в превод от испански Изследователи) се намира в националния парк Laguna San Rafael в региона Айсен.

Длъжностни лица от Националната горска корпорация – държавна организация с нестопанска цел, която управлява горските територии в страната, дадоха като причина за затварянето на района опасения за безопасността, на фона на бързото топене на ледниците и потенциалните дестабилизиращи ефекти.

Посетителите, особено запалените катерачи, трябва да се адаптират към променящите се дестинации по света поради въздействието на по-високите температури върху някои от най-известните маршрути.

Миналия юли почти дузина души загинаха, след като огромна част от ледник предизвика лавина в Северна Италия. През същото лято редица туристически агенции отмениха за първи път изкачвания на Монблан поради топенето на ледовете.

„Има очевидни рискове и несигурност по отношение на поведението на ледника. Условията не са безопасни за екотуристически дейности“, според служители на парка, съобщава Independent.

Ограниченията са налице, след като голямо парче лед падна от главния ледник на 6 октомври. Двуседмично проучване установи, че ледникът е в „инфлексна точка“.

Той е изтънявал с половин метър на година от 2020 г. насам. Според AP, „катастрофално количество лед“ може да падне от основното тяло или да се стигне до разпадане на предната част на ледника.

Националният парк остава отворен, като посетителите могат да видят ледника отдалеч по време на разходки с лодка. Няколко други парка в други региони също са пред „превантивно затваряне“.

В коментар за AP местният гид Бианка Миранда, работила на ледника повече от десетилетие, казва: „За нас затварянето е не само икономически удар, но и емоционален. Работим на това място повече от 10 години и то се превърна в наш втори дом.

Ние работим в приключенския туризъм, където винаги има риск. Ако ще затворим тук, нека спрем да изкачваме Еверест, нека спрем да се катерим, да спрем да скачаме с парашут“, казва водачът.

И на други места по света туристически обекти и природни забележителности бяха затворени поради различни причини – от климатични рискове до лошо поведение на посетителите.