Новини Събития

Бурса - една от най-атрактивните дестинации в Турция

  21.11.2023 09:45  
Бурса - една от най-атрактивните дестинации в Турция

Бурса е градче, което си заслужава да посетите по всяко време на годината, а много от забележителностите се намират в центъра. През 2014 г. зае и своето място в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Известен още като Yeşil Bursa (Зелената Бурса), градът е пълен с паркове и градини. Планината и парковете са само част от красотите, които привличат хиляди туристи всеки сезон. Ако сте любители на планинския туризъм може да се изкачите с кабинков лифт и да се насладите на гледката от високо. А най-лесният начин да стигнете до Бурса от Истанбул е с ферибот. Разстоянието е 91 км и отнема около 3 часа.

Кухнята със сигурност ще ви плени. Бурса е раят за кулинари и любители на кебапа. На всеки ъгъл има автентични ресторанти, които предлагат най-популярното местно ястие „искендер кебап“. Приготвя се от нарязано месо, покрито с горещ доматен сос върху питка, намазана с разтопено масло. 

Не пропускайте да видите и Зелена джамия, и гробницата, която получава името си от цвета на плочките, украсяващи екстериора на сградата. Може да разгледате и Голямата джамия на Бурса – тя е най-старата джамия в града, построена през 1399 г., в началото на Османската империя. Пазарът в център също не е за изпускане. Там ще намерите почти всичко – от храна до дрехи и домашни потреби.