Новини Транспорт

Самолетни билети за 1 евро, които не са промоция за Черния петък

  22.11.2023 08:42  
Самолетни билети за 1 евро, които не са промоция за Черния петък

Този евтин хак за полети осигури билети на доволни клиенти на най-ниски цени - но може да бъде рисковано. Пътуващите, закупили билети с China Southern Airlines по-рано този месец, бяха щастливи да намерят полети само за 1 евро.

Но това не беше ранна разпродажба на Черен петък: най-голямата китайска авиокомпания се сблъска с технически проблем, чието разрешаване отне около два часа. Междувременно клиентите се втурнаха да резервират евтините билети, които бяха достъпни до и от мегаполиса на столицата на Съчуан, Чънду в Китай.

Въпреки че струваха между 10 и 30 юана (1 – 4 евро), билетите останаха валидни, тъй като авиокомпанията реши да признае грешката.

Такива инциденти не са нечувани. Макар и рядко, така наречените „тарифи грешки“ са печеливш начин да си осигурите евтини полети за следващото си бягство.

Какво е тарифа грешка?

Както подсказва името, тарифите грешки са грешки, направени, когато цената на полета е посочена онлайн. Понякога билетите се продават за много по-малко, отколкото би трябвало, поради човешка грешка или проблеми в сложните системи, които определят цените на полетите.

Опитните пътници могат да се възползват от тези грешки, за да си осигурят евтина почивка, но има някои рискове с тези евтини тарифи.

Ето всичко, което трябва да знаете за тарифите за грешка, от това как да ги намерите до това какво може да се случи, когато ги резервирате.

Хак за евтини полети: Как да намерите тарифи грешки?

Има различни уебсайтове и бюлетини, посветени на намирането на евтини полети – включително такива, които са специализирани в хакове като Skiplagging и Error fares.

Jack’s Flight Club е един пример, който предоставя оферти за полети чрез имейл бюлетин и мобилно приложение. Вместо да предлага билети чрез собствената си платформа, той пренасочва потребителите към уебсайтовете за резервации на авиокомпанията или туристическата агенция. Абонаментът е безплатен, въпреки че Premium членството предлага достъп до повече отстъпки.

Услугата предоставя сигнали за евтини полети, заминаващи от всички летища в Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство, както и от Бостън, Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон в САЩ .

Secret Flying предлага подобна услуга, с евтини оферти за полети и грешки, изброени на неговия уебсайт и споделени с абонатите по имейл. Той търси оферти, заминаващи от летища по целия свят и е безплатен за използване.

Можете също така да настроите известия за цените за конкретни маршрути с услуги за обобщаване като Skyscanner или Google Flights.

Тарифите за грешка обикновено се коригират или се разпродават бързо, така че ще трябва да действате бързо, за да си осигурите евтин полет.

Какви са причините за грешните тарифи?

Цените на полетите често се определят от сложни алгоритми, които ги коригират въз основа на данни като търсене за определени маршрути или разстояние.

Те могат да бъдат коригирани допълнително от онлайн туристически агенции, продаващи полети като трета страна. Понякога възникват грешки в цените на билетите, когато тези агенти посочват цени, които се различават от директните цени на авиокомпанията - поради човешка грешка или проблем в системата.

В други случаи конвертирането от една валута в друга може да бъде посочено неправилно, което прави полета много по-евтин, отколкото би трябвало. Авиокомпанията може също да изчисли погрешно пробега на свързващите полети, което води до по-ниски данъци.

Авиокомпаниите понякога правят грешката да обявяват премиум, бизнес или първокласен полет и на икономична цена. Това често е мястото, където можете да направите най-голямото спестяване, тъй като икономичните тарифи се състоят до голяма степен от данъци и допълнителни такси, които обикновено остават същите, независимо от грешките.

Тъй като технологиите се подобряват и изкуственият интелект поема контрола, таксите за грешки вероятно ще станат по-редки и ще бъдат коригирани по-бързо, когато възникнат.

Какви са рисковете от резервиране на грешна тарифа?

Билетите с неправилна цена обикновено се признават от авиокомпаниите – но това не е гарантирано, освен ако вашата страна няма закони, които да го налагат.

Те обикновено вземат предвид дали грешката е била достатъчно очевидна, за да я забележи потребителят, колко време е останала онлайн и колко бързо купувачът е бил уведомен за нея.

Но пътниците, които се възползват от тези евтини тарифи, трябва да имат предвид, че авиокомпанията може да отмени полета ви, ако осъзнае грешката и реши да не я признава. В такива случаи имате право на пълно възстановяване на сумата. Няма да бъдете таксувани с пълната цена на билета без ваше разрешение.

Поради тази причина сайтове като Jack’s Flight Club и Secret Flying съветват да не правите други планове за пътуване като резервиране на хотели или настаняване до последната минута.

Secret Flying казва, че има „малък шанс“ авиокомпанията да анулира билета. Ето защо е най-добре да резервирате настаняване с възможност за възстановяване или гъвкаво настаняване, ако планирате да летите с „грешни тарифи“.

Ако случайно резервирате полет с грешка, тъй като отстъпката не е била достатъчна, за да се счита за необичайна, обаче, може да имате право да оспорите тарифата, ако авиокомпанията отмени полета ви, или да получите обезщетение от авиокомпанията за всякакви допълнителни разходи, направени като хотелски резервации.

Jack’s Flight Club казва, че около 70 процента от изброените от него тарифи за грешки се спазват от авиокомпаниите, тъй като те са склонни да избягват неприятностите и лошата реклама при анулирането на билети. След като билетът ви бъде издаден, е по-малко вероятно той да бъде анулиран.

За най-добър шанс да бъде уважена грешката на билета ви, резервирайте директно с авиокомпанията и резервирайте само билети, посочени с приемливи отстъпки.

Колко можете да спестите с тарифи грешки?

Скорошните тарифи за грешка, споделени от Jack’s Flight Club, включват полет от Лондон до Лос Анджелис за 46 евро с Norwegian; Амстердам до Перу за 164 евро с AeroMexico; и Франкфурт до Лас Вегас за 167 евро с Eurowings.

Тези пътувания обикновено струват съответно около 410 евро, 800 евро и 900 евро.

Secret Flying наскоро обяви полети в бизнес класа от няколко германски града до Куско, Перу от 834 евро за двупосочно пътуване с Iberia и LATAM Airlines. Полетите в бизнес класа от Мюнхен обикновено струват над 3000 евро.

Сайтът също наскоро предупреди читателите за полети от 250 евро от Стокхолм, Швеция до Йоханесбург, Южна Африка със Swiss International Air Lines – около половината от обичайната цена.

 Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати