Новини Събития

Гърция запазва намалената ставка за ДДС за туризма и транспорта

  22.11.2023 10:07  
Гърция запазва намалената ставка за ДДС за туризма и транспорта

Гръцките власти оставят намаления ДДС в туризма и транспорта. Намалената ставка на ДДС беше въведена временно през 2020 г. поради пандемията от коронавируса и след това се удължаваше на всеки шест месеца. Правителството в Атина реши, че намалената временно ставка на ДДС на 13% остава за постоянно. 

Намаляването на данъка се отнася до всички услуги в туризма и до пътническия транспорт. Собствениците на хотели реагираха, че са удовлетворени и по всяка вероятност няма да увеличават цените на туристическите пакети за следващия туристически сезон. Промяната на данъка от временен в постоянен създава сигурност на туристическия пазар, като могат да се предлагат пакети с по-голяма продължителност и да бъдат привлечени повече туристи, предаде БНР.

В областта на транспорта също постоянният намален данък дава възможност да се задържат сегашните цени на транспортните услуги. Таксиметровите услуги, както и цената на кафето в заведенията се запазват с по-нисък данък, но само до месец юни следващата година. На 24% ДДС от началото на следващата година се връщат безалкохолните напитки.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати