Анализи

1.7 млн. чужди туристи се очакват през зимата у нас

  22.11.2023 12:18  
1.7 млн. чужди туристи се очакват през зимата у нас

Туристическият бранш очаква силен зимен сезон, който ще бъде обвързан не само със ски почивката и със снега, а и с балнео, спа и уелнес отдиха, с културния и бизнес туризма, каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

Очакванията са през този зимен сезон да има увеличение на броя на чуждестранните туристи, които ще посетят България, спрямо 2019 г., и те ще надхвърлят 1.7 млн. Около 3.5 млн. ще са пътуванията на българите в страната в този период.
България е домакин и на множества състезания, в това число и за световната купа по ски спортовете, което ще привлече допълнително туристи.
Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си в страната, обобщи Драганов очакванията на бизнеса.
Той коментира, че двата военни конфликта нямат ефект върху макрорамката на туризма, защото за 2024 г. очакванията са да се надхвърлят обемите, реализирани през 2019 г., с около 5 на сто.

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ГОСТИ

Тази зима най-много ще са посещенията в България на туристите от страните от ЕС, като те ще са около 62 на сто от всички гости. Следващи са пазарите Великобритания и Турция. Независимо от военните действия, тази година туристи от Израел се очаква да изберат България за своята почивка през зимата, основно по-възрастни хора, като прогнозите са броят им да е около 50 на сто от този през миналия сезон.

Една от причините е това, че страната е сред спокойните дестинации за отдих. Пазар Великобритания се движи с ръст, като се отчита възстановяване на обемите от 2019 г. и перспективата е броят на туристите за зимния сезон от тази страна да е с над 20 на сто повече, коментира експертът. По отношение на съседните на България пазари очакванията са за запазване на предходните обеми, защото страната ни вече е постигнала съответната наситеност от посещения от тези държави.

За Турция се очаква увеличение в пъти на броя на гостите заради решението на Европейския съюз за въвеждането на електронни визи, с което ще се облекчат пътуванията, коментира Драганов. Обнадеждаващи сигнали по отношение на туристите от Турция идват и от резултатите от туристическите борси там. Експертът напомни, че годишният потенциал на гости от Турция в България е около 1.3 млн. туристи. Драганов изтъкна, че основно става дума за бизнес пътувания, но с подобряването на визовата политика се очаква да станат значителни и посещенията на турски граждани до българските планински и морски курорти.

БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ

Този зимен сезон се очаква българите да направят над 3.5 млн. пътувания. Най-интензивни ще са уикенд почивките в страната, посещенията при близки, роднини и приятели, отдихът в балнео, спа и ски курортите. Пикови ще са пътуванията по Коледа и за Нова година, за отбелязването на църковните празници и имените дни, както и посещенията на ски състезанията.

Само за двата предстоящи зимни празника се очаква близо 580 000 да са пътуванията на българите, от тях 410 000 ще са в страната.

КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ ЗИМНИТЕ ПРАЗНИЦИ?

Прогнозни разчети сочат, че почивката по двата зимни празника в България ще излезе средно 350 – 370 лева. Най-търсени са тридневните пакети с включена цена за храна. В чужбина празнуването ще ни струва средно около 470 – 500 лева.

И тази година, разбира се, ще има и цени под 100 лева на ден, както и “изненадващи”, които дори ще са по-високи от миналогодишните във Велинград и те ще бъдат около 4000 лева за луксозни вили или апартаменти на ден.

Ще продължат да са хит за зимна почивка къщи за гости, малките семейни хотели и вили, като подобни места за настаняване са ангажирани още предходната година. Българинът ще запази предпочитанията си да съчетава зимния отдих със спа и балнео процедури.