Анализи Новини

Пътуванията в чужбина се увеличават това лято, а в страната намаляват

  22.11.2023 13:33  
Пътуванията в чужбина се увеличават това лято, а в страната намаляват

Между юли и септември 2023 г. 1.8 млн. български граждани над 15 г. са осъществили туристически пътувания, а това е с 4.2% повече, отколкото през летните месеци на миналата година, съобщи Националният статистически институт.

От данните следва, че пътувалите в страната намаляват (с 50 хил. или 3.7%), въпреки по-високия си относителен дял (72.5%), докато посетилите чужбина нарастват с 32 на сто до 377 хил., а общият им дял е 20.7%. Сравнението е спрямо същия период на миналата година. Близо 7 на сто от туристите са пътували и в България, и в чужбина, сочат статистическите данни.

Сред по-възрастните пътуващи - на 65 и повече години, са популярни предимно пътуванията във вътрешността на страната, докато сред излизалите в чужбина най-голям е делът на младежите до 25 г.

Туристическото лято: Ръстове с усещане за спад над 70 на сто от пътуванията и в страната, и в чужбина са с цел почивка и екскурзия, всеки пети е посетил близки в България, а в чужбина 15 на сто, между 2 и 3 процента е делът на професионалните пътувания.

Пътували лица на възраст 15 и повече навършени години по тримесечия, източник: НСИ

Пътуванията в чужбина се увеличават това лято, а в страната намаляват
Снимка: НСИ,

Българските туристи предпочитат да пътуват самостоятелно

Статистическите данни потвърждават, че тенденцията да се пътува самостоятелно и без резервация се запазва и през летните месеци на тази година, особено при пътуванията във вътрешността на страната. Като самостоятелни са регистрирани 2.2 млн. или 84.6% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 89.2%, а в чужбина - 68.8%. Под една трета от екскурзиите в чужбина са осъществени с посредничеството на туроператор или туристическа агенция.

Храната е най-голямото разходно перо

Това лято средният разход при пътуване с лична цел на човек е бил 477.54 лв. в страната и 854.44 лв. в чужбина, информира статистическият институт.

Сравнението със същия период на миналата година сочи, че бюджетите за пътувания растат - в чужбина с малко под 4 на сто, а в страната - с близо 15 на сто. Най-голямо разходно перо е храната, за която отиват 39.2% от бюджета в страната и 33.5% в чужбина. Втори по значимост разход е настаняването с дял съответно 32.9% и 27.8%. Транспортът излиза по-скъпо в чужбина, където заема 22.2% от общия разход, докато в страната - едва 15.8 на сто.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати