Новини Турагенции

Само 545 000 чужденци са посетили българските музеи

  23.11.2023 09:15  
Само 545 000 чужденци са посетили българските музеи
Амелия Гешева (вдясно) и Даниела Стоева от АБТТА
  Мирослав Иванов

Посещенията на чужди туристи в българските музеи и културни институти все още не са възстановени на нивата от преди Ковид пандемията. Това обяви Амелия Гешева, зам.-министър на културата по време на деветата работна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) в Пловдив. 
От началото на тази година до момента в музеите са влезли около 545 000 чужденци, като има ръст спрямо миналата година. За сравнение през 2019 г. са посетени от над 1.2 млн. туристи. През 2022 година има 4 млн. заедно с българите, което е 50% ръст спрямо пандемичната 2020 година. 
"Надявам се на вас - туроператорите, да доведете повече чужди туристи през 2024 г. и да възстановим посещенията в музеите и културните институти", коментира Гешева. Приходите от музеите са 2 млн. лв. от януари до ноември 2023 г., което е повече в сравнение със същия период на 2022 г. Гешева посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина. Освен това Министерството на културата работи по изграждането на силен бранд на България, който да представя културното наследство. 
Страната ни разполага с огромно богатство от артефакти - над 7 млн. експоната, които са в музеите из цялата държава. Зам.-министър Гешева посочи, че ще се направи дигитализация на всички експонати. Според нея представянето на артефактите в българските музеи трябва да бъде направено атрактивно, като за целта трябва да бъдат обучени по-добре екскурзоводите. "Беседите трябва да се променят и ние сме готови да подпомогнем обучението на екскурзоводи и туроператори", каза пред TravelNews Амелия Гешева.
Членове на АБТТА поискаха Министерството на културата, Министерството на туризма и общините да контролират и да спрат лошата практиката, при която чужди туроператори, екскурзоводи и водачи, да водят беседи в музеите и по забележителностите, да разказват и интерпретират българската история. Подобна практика е абсолютно забранена в много страни.

Даниела Накова, управител на "Темпора травъл", даде пример с турски туроператор, който е водил групи с автобуси в Пловдив без български екскурзоводи. Лично тя ги е засекла и е подала сигнали. След това турските групи са отишли в Северна Македония, където турският туроператор е глобен 2000 евро, че не ползва местен гид. В Турция също е строго забранено групите да не бъдат придружавани от лицензиран екскурзовод, а глобите са огромни. 
Най-много нарушения у нас туроператорите засичат на Рилския манастир, където чуждите им колеги не ползват местен екскурзовод, предлагащ беседи.


Мирослав Иванов, Пловдив