Новини Събития

Коледни градини, светлинно шоу и празничен дух в Европа

  23.11.2023 10:00  
Коледни градини, светлинно шоу и празничен дух в Европа

Коледа е "точно зад ъгъла" и европейските градове вече блестят с празнична украса. От Ковънт Гардън до Айфеловата кула, емблематични туристически атракции греят в причудливи светлинни инсталации и необичайно, но атрактивно шоу, които привличат хиляди. Отправете се към тези спокойни паркове и ботанически градини за магически светлинни пътеки и празнични инсталации.

Лондон: Разходка из празнични гори в градините Kew Gardens

От Карнаби Стрийт до Зимната страна на чудесата - Лондон е пълен с посетители, които търсят ефектни светлини и празничен дух. Но извън центъра на града  ще откриете очарователна изложба, която е по-скоро "Тиха нощ", отколкото "Приказка за Ню Йорк".

Всяка година Christmas at Kew превръща Кралските ботанически градини в югозападен Лондон в мечтан пейзаж от блещукащи гори и инсталации.

 

Снимка: kew.org

Тазгодишната изложба бе открита на 15 ноември и разкрива осветени от свещи алеи, впечатляващи фонтани и цветни прожекции. В 3-километровата пътека не се използва пластмаса за еднократна употреба, а по-голямата част от светлините са енергийно ефективни светодиоди.

Алеята привлича с щандове за храна, предлагащи изкусителни лакомства - йоркширски пудинг и пайове, но и барове, изкушаващи с греяно вино и горещ шоколад. Има дори огнище за печене на маршмелоу и малък луна парк и панаир за най-малките.

Christmas at Kew продължава до 7 януари 2024 г.

 

Париж: Изгубете се в сияйна тропическа джунгла в Jardin des Plantes

Светлини, осветяващи Шанз-Елизе, пързаляне с кънки в градината Тюйлери, празнични витрини на авеню Монтен: Париж е приказен през декември. Но нищо не е толкова спиращо дъха, колкото Фестивалът на светлините в Jardin des Plantes.

 

 

Тазгодишната светлинна разходка ще бъде открита на 22 ноември и ще включва гигантски светещи скулптури, които отдават почит на джунглите на Азия, Океания, Южна Америка и Африка. Можете да се разходите из светещи тропически гори, да позирате до гигантски буболечки, цветя и дори някои анимирани експонати.

Въпреки че всяка зима фестивалът привлича стотици хиляди посетители, билетите са с конкретна дата и часови интервал, което предотвратява усещането за пренаселеност.

Фестивалът на светлините ще продължи до 21 януари 2024 г

Берлин: Потопете се в празнична звукова картина в Ботаническата градина

Сякаш никъде Коледа не е толкова вълнуваща, както в Германия, чиито емблематични пазари служат за образец на празненствата по целия свят. Най-добрият начин да ги преживеете е да се отправите към градове като Хайделберг, но и оживената столица Берлин може да предложи много зимни забавления.

 

 

Ако искате да избегнете суматохата на Winter World и Потсдамския площад, Ботаническата градина в града предлага по-спокойна алтернатива. На 17 ноември в нея беше открита осветена кръгова пътека с красиви светлинни инсталации, озвучени със сезонен саундтрак.

По маршрута има безкрайни възможности за снимки, а градината организира празничен фотоконкурс с награда пътуване до светлинното шоу на замъка Уиндзор през 2024 г. 

Билетите за Коледната градина се продават до 14 януари 2024 г.

Мадрид: В светлинния свят на насекомите в парка Enrique Tierno Galván

Малко вероятно е да изживеете бяла Коледа в испанската столица, но празнично настроение не ѝ липсва. От края на ноември до началото на януари улиците, сградите и площадите на Мадрид блестят с разноцветни светлини.

След като сте посетили елхата на Plaza de España и сте видели осветените арки на Плаза Майор, посетете Naturaleza Encendida. Обикновено се провежда в Jardín Botánico, но тази година ежегодното светлинно шоу ще се премести в парка Enrique Tierno Galván.

Миналогодишната изложба отдаде почит на гъбите, а тази година празнува прекрасния свят на насекомите.

Събитието, за което се закупуват билети,  ще продължи до 22 януари 2024 г.

Рим: Изживейте една модерна коледна атмосфера в l'Orto Botanico di Roma

От сцената на Рождество Христово на площад "Свети Петър" до месата на Бъднивечер във Ватикана - столицата на Италия привлича тълпи, търсещи истинското значение на Коледа.

За по-модерен поглед към празника се отправете към l'Orto Botanico di Roma, където ще откриете мултисензорна изложба на светлинно изкуство.

 

 

Ежегодният римски фестивал Trame di Luce включва светещи скулптури, 3D инсталации и специални ефекти, придружени от музика. Разходете се из омагьосаните гори на ботаническата градина, светодиодните тунели и вълшебните пещери, преди да опитате римска улична храна и коктейли.

Събитието продължава до 7 януари 2024 г.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати