Новини Събития

Пътешествие в света на Густав Климт предлага музей в Букурещ

  24.11.2023 10:30  
Пътешествие в света на Густав Климт предлага музей в Букурещ
Картината \"Целувката\" на австрийския художник Густав Климт е една от най-известните му творби
  БНР

Най-големият център за ново медийно изкуство в Югоизточна Европа беше открит наскоро в квартал "Пипера" в Букурещ. Той заема площ от 2500 квадратни метра и е създаден в първата компютърна фабрика в Румъния (ICE FELIX), специално реновирана за този проект, съобщи БТА.

 

 

Първият момент на завладяващо изкуство предлага на посетителите 15-минутно пътешествие в света на австрийския художник Густав Климт, творил в  края на ХIX и началото на ХХ век. Мултимедийната продукция включва над 60 творби на художника, изложени в музеи по света. Сред тях са известните му творби "Дамата с ветрилото", "Целувката" и "Дамата в злато". Всяко произведение е прецизно разположено на 360 градуса в пространство със 7 метра височина.

Подборът преминава през всички периоди на Климт и е съвременна реинтерпретация с анимации, които създават потапящо аудио-визуално шоу, направено от румънски художници и музикални продуценти.

Вторият момент е "Подводен свят. Завладяващо водно пътешествие" - образователен спектакъл за всички възрасти с важен компонент за устойчивост. Той отвежда посетителите на пътешествие през делтата на Дунав и Черно море, но и в дълбините на океана.

Гид из изложбите е аватар, който използва изкуствен интелект и отговаря на въпросите на любопитните в реално време. Изкуствен интелект е използван и за една от основните атракции в музея - камера, която прожектира вашия образ върху видео стена.

Само през първите осем дни след откриването музеят беше посетен от над 14 000 души. Той е отворен от сряда до неделя, между 12 и 23 часа. Билети могат да бъдат закупени от официалния сайт minamuseum.com или директно на място.