Турагенции

Космос травел организира турове до страната на щастието - Бутан

  24.11.2023 14:54  
Космос травел организира турове до страната на щастието - Бутан
Бутан привлича приключенците и щастливите хора
  Космос травел

Има няколко страни, които ежегодно се състезават за приза “Най-щастлива държава”. И докато скандинавските обикновено оглавяват класацията, една малка азиатска страна, сгушена в Хималаите, проправя своя път стремглаво към върха. Бутан се нарежда сред най-щастливите държави от 2010 г. насам, а към днешна дата 92.8% от жителите се определят като щастливи.

Тази статистика само отразява, че погледът настрана от западните ценности, може да се окаже най-щастливият избор за мнозина. Хиляди туристи избират да посетят Бутан, за да видят от първа ръка как живеят местните хора и как са толкова удовлетворени от живота си, макар и да липсват някои от удобствата, с които сме свикнали. Преживяването наистина е вдъхновяващо и дестинацията се препоръчва за всеки, който копнее да преоткрие себе си.

Българският туроператор “Космос травел” се е погрижил да организира 13-дневен опознавателен тур, който да разкрие тайните на щастливия живот в Бутан. Пътуването се планира с дата на тръгване 8 юни 2024 г. Цените започват от 4590 евро и включват самолетни билети по маршрут София - Катманду - Паро - Катманду - София, хотели по програмата, транспорт за групата, закуска, обяд и вечеря, входни билети за манастири, паметници и музеи, виза за Бутан и дневна държавна такса за престой 100 долара на ден. “Към групата се присъединяват и местен англоговорящ гид, както и водач от България, който познава много добре източните религии, местните нрави и разбирания за живота. Техните беседи наистина ще помогнат на всеки турист да разбере и преживее това място”, коментира управителят на туроператора Пламен Узунов. В пакета е включена и медицинска застраховка помощ при пътуване в чужбина с лимит 20 000 евро от "Евроинс".

Една от причините 

тази дестинация да бъде толкова специална е, че съчетава уникално традиционното със съвременното и дивото с духовното. Още с първия град в програмата, българите ще могат да се запознаят с тази необикновена обстановка. По програма първо ще се посети Тхимпху. Той е малък град с около 100 хил. жители, но именно там кралското семейство е избрало да установи резиденцията си. Освен това там се намира и най-високата статуя на Буда - Кунзанг Пходранг - в цяла Азия. Пътуващите с “Космос травел” ще имат възможността да я изкачат и да се насладят на пленителната гледка към града. Посветена е на 60-годишнината на четвъртия крал Джигме Синге Вангчук. Статуята съдържа повече от сто хиляди по малки такива на Буда, всяка от които, като основната, е изработена от бронз и покрита със злато.

Следващата интересна спирка е Чагри Гомпа - древен будистки манастир в сърцето на Бутан. Създаден през 1620 г., той привлича поклонници и туристи с атмосферата на светиня и спокойствие. Манастирът е известен със своите изключителни фрески и танцови представления по време на фестивалите. Това място е и често посещавано от бутанците и един от основните центрове за медитация. Йогистите от Бутан медитират там, някои напълно напускат светския живот и прекарват дните си в отшелничество. Разположен върху високо плато, Чагри Гомпа предлага зашеметяващ изглед към околните планини и долини, което прави това изтънчена симбиоза между духовност, култура и природа.

С посещението на 

долината Фобжика 

групата съвсем ще се докосне до природата. Лесно е да се забележи с какво уважение се грижат местните да запазят природните си забележителности и практиките им определено са вдъхновяващи и поучаващи. Фобжика категорично е едно от най-впечатляващите и удивителни места в Бутан. Представете си, че вървите нагоре през гъста гора дълго време и след това внезапно се озовете на широко, равно плато без дървета. Точно така изглежда необичайната долина Фобжиха. Впечатлението се подсилва допълнително от контраста с другите долини в Бутан, които обикновено са тесни и дълбоки. Фобжиха се намира на надморска височина от 2900 метра в покрайнините на националния парк Джигме Сингие Ванчук и принадлежи към окръг Вангди Пходранг. Гордостта на долината са две живописни криволичещи реки - Накай Чу (в превод: черна вода) и Гай Чу (в превод: бяла вода).

Огиен Чолинг 

също е сред най-очакваните спирки по програмата. Това е имение от 14 век, което е принадлежало на управляващото семейство Дорджи, преди сегашната династия Вангчук да поеме управлението. Напълно запазеното имение и манастир несъмнено е най-доброто място в Бутан за тези, които искат да се докоснат до историята и културата на тази страна. Мястото е забележително, защото собственичката на имението е пряка наследничка на това семейство.

“Мой личен фаворит е долината Танг! Тя не е само разкошно красива, но и местните от този регион често никога не са я напускали. Те са изключително гостоприемни и уважителни към туристите, избрали да посетят техния малък рай. Винаги свалят шапка и се покланят за поздрав”, разказва Узунов.

Въпреки че “Космос травел” се стреми да организира бутикови турове, които да не следват комерсиалните стъпки, няма как да се пропусне 

Такцанг - Лаканг – 

най-известният манастир в Бутан и едно от най-свещените места в страната. Това е забележителността, която се откроява на всяка реклама за Бутан. Пътят до него включва леко изкачване в рамките на 2-3 часа. Вървенето нагоре е одухотворяващо и вдъхновяващо, символ на търпението и спокойствието.

Това е цялостната концепция зад щастието в страната и този манастир е чудесен пример за това. Всъщност името Такцанг се превежда като гнездо на тигрица и има обяснение за това. Манастирът е построен през 1692 г. в пещера, където Гуру Ринпоче е медитирал през 7 век. Според легендата Гуру Ринпоче е долетял тук, яздейки тигрица, и е медитирал 3 години, 3 месеца, 3 дни и 3 часа, за да победи демоните, живеещи в пещерата.

Тези и още много други приключения очакват пътешествениците, които са готови да се потопят в това уникално преживяване. В Бутан, където върховете на Хималаите се преливат с духовния свят, пътешествието става преживяване, което преобразява сетивата. Определено си заслужава да си подарите това незабравимо пътуване!

Йоана Шомова