Новини Събития

Природен парк Беласица предлага 27 пешеходни маршрута и неповторими гледки

  25.11.2023 19:52  
Природен парк Беласица предлага 27 пешеходни маршрута и неповторими гледки

Природен парк "Беласица" край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута с възможности за разходка на любителите планинари. За туристите, които не само обичат природата, но и желаят да научат интересни факти за растенията и животните, в планината има разработени осем тематични маршрути с разположени по тях информационни табла, от които посетителят получава информация на място, каза за БТА Маргарита Георгиева старши експерт "Образователни програми" в дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите.

Маршрутите около населените места в подножието на парка и около хижите - "Беласица", "Конгур" и "Лопово", са с кестенови, чинарови и букови гори. Пътеките по билото на планината откриват неповторими гледки, каза Георгиева. "Животът на кестена" е един от тематичните маршрути, който започва от центъра на село Коларово и води до единственото естествено езеро в планина Беласица, наречено Гьолчето, допълни тя. Останалите тематични маршрути на територията на парка са "Пеперудите и цветята на Беласица", "Пътеката на мравката", "Приятели", "Тайните на водата", "Пътуване в историята", "Цветна приказка" и "Кълвачите - пазители на горите".

Беласица може да бъде наречена и планина на водопадите, разказа експертът. Водопадите на територията на парка са: Лешнишки водопад, Каменишки водопад, Яворнишки водопад, Мангъро и Дъбница.

Лешнишки водопад се намира в близост до хижа Беласица, на около 740 м надморска височина. Разположен е в тясно и живописно дере. До водопада води маркирана туристическа пътека със син цвят. Камешнишкият водопад е в близост до село Камена и има пад на водата 21 метра. До него се стига по маркирана със зелен цвят пътека от центъра на село Камена, разказа Георгиева.

Разходка по дерето на Яворнишката река води до Яворнишкия водопад, разположен на около 750 метра надморска височина. До него пътеката е маркирана със синьо, а изходният пункт е село Яворница. Водопадът Мангъро в близост до село Скрът. Туристическата пътека до него също е със син цвят. Преди няколко години е бил обособен и туристически маршрут, който води до Коларовските водопади над село Коларово, разказа експертът.

Георгиева посочи, че туристическите маршрути в Природен парк "Беласица" обхващат много от интересните места в района, в т.ч. природни, исторически, културни и други забележителности. В района на планина Беласица могат да се посетят емблематични места за района, като прохода Демир капия, Самуилова крепост, местността Бялата чешма. Също така туристите могат да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба, както и да се запознаят с биологичното разнообразие на планината, допълни тя.

Интересен в Беласица е връх Тумба, защото при него се пресичат държавните граници между България, Гърция и Северна Македония. На върха е разположена гранична пирамида номер едно. Изходни пунктове за изкачването му на българска територия са селата Ключ, Скрът, Габрене и хижа Лопово, а на територията на Северна Македония са село Смолари и планинарски дом Шарена чешма. От 2001 година насам, през месец август ежегодно се организира международен туристически поход за изкачването на върха под мотото "Балкани без граници", посочи Георгиева.

Експертът отбеляза, че наблюдава бавно нарастващ интерес от страна на туристите към природния парк. Те обикновено са привлечени от възможността да съчетаят разходката в планината с местни традиции и кухня, както и посещение на известни туристически обекти в близост, дори такива в Гърция и Северна Македония.

Уникалното биоразнообразие на планината и богатото културно-историческо наследство, са сред основните предпоставки Природен парк "Беласица" да се превръща във все по-предпочитана туристическа дестинация, каза Георгиева.