Анализи

Вал Торенс – снежният крал на Европа

  26.11.2023 14:03  
Вал Торенс – снежният крал на Европа
Вал Торенс е най-високият курорт в Европа
  Мирослав Иванов, Вал Торенс

Алпите са сред най-популярните ски дестинации в Европа. На първо място, предлагат едни от най-завладяващите пейзажи в света. Със своите извисяващи се върхове и непокътнати заснежени склонове, те са наистина величествен фон за зимна ваканция. Освен това са дом на някои от най-добрите ски курорти в света, които предлагат луксозни места за настаняване, заведения за хранене и широк спектър от дейности. Сред фаворитите за туристите са Френските Алпи. Това се дължи на факта, че предоставят голямо разнообразие от ски терени - от подходящи за начинаещи склонове до предизвикателни черни диаманти.

Но един курорт се отличава в Европа и това е Вал Торанс - най-високият на континента със своите 2300 метра и 150 собствени писти. В него ски сезонът се открива най-рано – започна миналата събота и продължава най-дълго – до 5 май догодина.

Цената на дневната ски картата този сезон ще е 65 евро за възрастен, а за деца – 52 евро. Намира се в горната част на ски зоната „Трите долини“ и е изцяло свързан с нея, която е една от най-големите в света, предлагаща 600 километра ски писти, 321 маркирани писти и около 174 ски лифта. Цената на дневната ски карта за цялата зона е 75 евро за възрастен, а за деца – 60 евро.

Пристигаме в хотел Altapura –

петзвезден изискан лукс в курорта. Навън вали сняг на парцали. Още от вратата те посреща топлината на дърво и уют. Обслужването е невероятно, храната в ресторантите е от най-висок клас, с хубавите френски вина и сирена. Разбира се, има СПА център, включително открит топъл басейн, ски гардероб и предлага уникални гледки от стаите към околните бели върхове. Излизаш от него и си на лифтовете и пистите. Локацията е топ!

Хотел Altapura

Гледката от хотелската стая

На следващия ден нямаме търпение да видим и разгледаме ски зоната и да се спуснем по пистите. Пак вали сняг на парцали. За първи път сме във Френски Алпи и вълнението е голямо. Поема ни Жером, водач и ски учител към най-голямото ски училище в района – Oxygene. За първи път ще показва ски зоната на българи, но много добре знае Алберт Попов – скиорът ни, който върна България на върха на световните ски. Разпитва за страната ни и за възможностите за каране на ски, а ние подробно разказваме за Банско, Боровец и Пампорово, в които също се провеждат световни първенства и се борят за слава.

Поемаме по широките и дълги писти –

истинско удоволствие за каране.

Мирослав Иванов, главен редактор на TravelNews

Жером ни качва на един от върховете с най-големия и бърз кабинков лифт в света. За 2 минути стига до 3230 м надморска височина, от където се открива невероятна гледка до над 1000 върхове на Алпите във Франция, Италия и Швейцария. От тук се вижда първенецът сред всички – величественият Мон Блан. Това не може да се опише, а щракането на снимки не спира! Оставаш без дъх при тази природна красота.

Бързият кабинков лифт

Поглед към Мон Блан

Виждаме пистите и лифтовете, които свързват Вал Торенс с другите курорти в „Трите долини“ и тези към Мерибел и Куршавел.

Гледката към Мерибел и Куршавел

Връщаме се обратно към Вал Торенс и се спускаме 40 минути по една от най-дългите писти. Има и такава за шейни, която е 6 километра и гарантира 40 минути нонстоп спускане, и е най-дългата в Европа. Други зрелищни атракции са шофирането по лед и нощните преходи с моторни шейни по пистите. Може да се повозите и с кучешки впряг – шейна с 6 кучета. А за забавления на пистите е най-известният ресторант и клуб - La Folie Douce, в който гостуват световни диджеи и шеф готвачи. Дневните партита създават невероятен купон и атмосфера сред природата.

На обяд

отиваме с Дафне, която е мениджър в ски училището Oxygene. Тя ни води в един ресторант на пистите - Chez Pépé Nicolas, на един склон в подножието на Вал Торенс и съседния курорт – Ле Менюир. Сядаме навън на огромна тераса и като грейна слънцето, виждаш около теб извисяващите се величествени върхове на Алпите.

Ресторант Chez Pépé Nicolas

Дават ти готина шапка да не изгориш, но има и одеалца ако ти стане студено. Разказа ни за ски училището Oxygene, което има офиси във всички зимни курорти във Франция, а българите са добре дошли в тях за наемането на водачи и ски учители за деца. Е, много ни хареса в този ресторант – гледка, обслужване, храна. А в компанията на Дафне е много приятно. Тя е белгийка, но работи във Франция. Оказа се, че белгийците и българите сме топли и темпераментни – обичаме живота и партитата. Обеща да дойде в България, а ние да отидем на най-големия фестивал за хаус и техно музика в света – белгийският Tomorrowland! Всички знаем за него, но е трудна работа да се добереш до билети!

Белгийката Дафне и Мирослав Иванов

Следобяд продължаваме обиколката на ски зоната във Вал Торенс и караме по големите писти. Определено ни харесва.

Вечерта се потапяме

из центъра на курорта с Натали, която отговаря за работата с българските туроператори. Пълно е с ресторанти, барове, дискотеки, а има и цяла търговска улица с магазини. Отворен е и нов изложбен център за провеждането на събития и концерти. Тя ни разказва повече за Вал Торенс, който посреща предимно млади хора и семейства с деца. Курортът разполага с хотели за всички от 2 до 5 звезди, много апартаментни комплекси, включително и от веригата Club Med. Над 80% от туристите са чужденци, а другите французи. Най-много идват от Великобритания, Нидерландия, Белгия, скандинавските страни. Става популярен и сред хората от Източна Европа – за поляци, румънци, а вече и сред българите. Дори идват скиори от САЩ и Бразилия.

Началото на Вал Торенс

започва от френския проектант Пиер, който е опредялян като мечтател, затова че предлага курорт на такава височина от 2300 м. През лятото на 1971 г. стартира изграждането на 3 лифта. Той обаче не спира докато не види проекта си готов. Пиер успява да се справи без абсолютно никаква подкрепа – нито икономическа, нито административна, тъй като властите му отказват необходимите разрешения. Няколко месеца по-късно, на 18 декември, е открит първият зимен сезон на ски курорта, който днес се счита за най-иновативния на Земята. Кабините на лифта днес са оборудвани с видео системи. Те буквално летят като орел, развивайки 100 километра в час. За 2 минути стигат до 3230 м надморска височина.

Ски зоната Трите долини

Предимствата да сте на такава висока надморска височина са съвсем ясни. Неслучайно курортът е известен с несравнимото качество на снега, което е гарантирано от ноември до май и многото слънце през пролетните месеци. Курортът е заобиколен от 6 ледника и 6 върха с надморска височина над 3000 метра. Насладете се от него на уникална панорамна гледка на над 1000 върхове във френските, швейцарските и италианските Алпи от La Cime Caron (3 200 метра).

Вал Торенс съчетава най-доброто от зимните ски спортове и най-добрата атмосфера за прекарване на една незабравима зимна ваканция. Той е сред най-добрите ски курорти в света и е снежният крал на Европа.

Мирослав Иванов, Вал ТоренсАнкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати