Новини Събития

Вижте необичайни коледни традиции по света

  27.11.2023 10:00  
Вижте необичайни коледни традиции по света

От манията на една нация по KFC до навика на друга да реже репички - има толкова много уникални коледни обичаи по света, които да откриете. Представяме ви 11 традиции, от които можете да почерпите вдъхновение за вашия празник. 

Германия

Коледа в Германия е специална. Студеното зимно време се съчетава идеално с канела, отпиване на греяно вино или Glühwein на немски език и посещение на исторически коледни пазари. Една от традициите в Германия, която е особено известна, е много забавна за децата.

При нея те оставят своите (за предпочитане чисти) обувки и ботуши пред вратата на спалнята си, за да ги напълни Дядо Коледа. Ако са били добри през годината, те получават сладкиши. А ако не? Получават малко дърва. Хитро!

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Италия

Въпреки че Дядо Коледа не е толкова известен в Италия, колкото в други европейски страни, той се появява тук-там. Според една местна традиция Дядо Коледа възлага част от услугите си за доставка на подаръци на "грозна, но добра" стара вещица на име Бефана ("дарителка на подаръци").

 

В нощта срещу 5 януари (Богоявление) децата и родителите оставят за Бефана чиния с подправена наденица и чаша вино. Вярва се, че тя ще погълне тези дарове, след като пристигне на летяща метла и влезе във всяка къща през комина.

Норвегия

В Норвегия според народните вярвания зли духове и вещици посещават Бъдни вечер, за да плашат семействата. Колко празнично! Затова, за да ги възпрат, хората имат обичай да скрият всички метли в къщата. Това се прави, за да се попречи на вещиците да летят с метлите си из района и да посещават чужди къщи.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Друга норвежка коледна традиция (която е много по-празнична) е "Малката Коледа". Тя се провежда на 23 декември и хората се подготвят за големия ден два дни по-късно. Всеки има свой уникален ритуал за този ден, независимо дали става дума за поставяне на блещукаща украса или за приготвяне на вкусни джинджифилови къщички.

Венецуела

Обичате да се придвижвате из града с ролкови кънки? Тогава тази уникална венецуелска традиция ще ви хареса. Във венецуелската столица Каракас е прието хората да пътуват за коледните църковни служби с ролкови кънки. Е, това със сигурност е по-добро от седенето в задръстване!

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

През цялата седмица преди Коледа в града се провежда популярна ежедневна църковна служба, наречена Misa de Aguinaldo (Ранна сутрешна меса). Толкова много хора отиват на тези служби с ролкови кънки, че някои пътища в града остават затворени до около 8 ч. сутринта, за да се осигури безопасен маршрут. Традицията е станала толкова популярна, че много хора смятат, че карането на ролкови кънки е венецуелският вариант на шейната.

Франция

Търсите коледна традиция с малко френски привкус? Малко са по-очарователните от картичките Pere Noel - празнично занимание, което издига на ново ниво изпращането на писма до Дядо Коледа.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

От 1962 г. във Франция действа закон, според който всяко дете, което напише писмо, трябва да получи отговор. Предполага се, че малка армия от елфи (наричани още пощенски служители и доброволци) работи неуморно през ноември и декември, за да отговори на всяко писмо с празнична картичка. След това френските пощальони връщат "отговорите" на Дядо Коледа. Очарователно, нали?

Полша

Звездите наистина трябва да се подредят така, че една конкретна коледна традиция да се осъществи в Полша. Местните жители започват празничните си тържества на Бъдни вечер, когато се събират заедно, за да споделят oplatek. Това е вид вафла, която се приготвя и консумира от повече от 300 години.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Преди да се разчупи на парчета и да се раздаде, трябва да падне нощта и на небето да се появи първата звезда. Обикновено хората си пожелават "Весела Коледа", докато отхапват от вафлата. След това вечерята се сервира официално и Коледа може да започне.

Ирландия

Ирландия също има няколко свои празнични традиции. Може би най-необичайната от тях е Денят на Рен или "Lá an Dreoilín" на ирландски. Той се провежда на 26 декември (известен още като Деня на Свети Стефан) и се празнува от векове.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Смята се, че Денят на вятъра води началото си от келтската митология и в миналото хората са излизали навън, за да ловуват птица вятър (наричана още "кралят на птиците"). След като я уловят, тя се закрепва на върха на богато украсен дървен стълб. След това група муминтроли се обличали в сламени костюми и разхождали птицата из града. Tези, които често се наричали "wrenboys", образували групи, които пеели и танцували. Те обикаляли от врата на врата в своите села и събирали пари, които да дарят за добри каузи. Една от формите на тази традиция е популярна и днес.

Австрия

В Австрия на децата се казва да се държат добре, за да не би Крампус, рогато и космато чудовище, да ги отнесе в плетената си кошница по време на празниците. Митичното същество е създадено като аналог на Дядо Коледа, който награждава добрите деца със сладкиши и играчки.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

На 5 декември по улиците на Австрия (и някои съседни страни) дефилират десетки мъже, облечени като демона, който държи пръчки и плаши децата. Той е особено популярен в алпийските селища около Залцбург и Тирол.

Каталуния

Испанската провинция Каталуния (в чието сърце е Барселона) обича да подчертава своята идентичност. И това определено се отнася и за коледните традиции. Може би най-причудливата от тях е свързана с дървена фигурка, с изрисувано лице, която изсипва подаръци, докато децата й пеят.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Известен като Tió de Nadal (Коледното дръвче), той традиционно се изважда след празника на Непорочното зачатие на 8 декември. След това децата се насърчават да дават на дървената фигурка лакомства и дори да го завиват с одеяло, за да му е топло. Когато настъпи Бъдни вечер и малкият Тио е усвоил всичките си закуски, децата го бият с пръчки. След този ритуал дървото трябва да "ги почерпи" с бонбони, ядки и сладкиши.

Япония

В Япония няма празник на Коледа, но японците са създали своя собствена коледна традиция. През 1974 г. KFC провежда рекламна кампания в Япония, наречена "Коледно пиле". Тя била създадена, след като група посетители се озовали в KFC в Япония на 25 декември, защото било много трудно да се намери пуйка.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Кампанията имала огромен успех. Оттогава в ресторантите на KFC в Япония се продава пълна коледна вечеря, включваща пиле, шампанско, торта и вино. Традицията вече е толкова популярна, че дори се организират коледни паради на KFC по улиците и трябва да си направите резервация поне две седмици предварително.

Мексико

Вероятно сте чували за Деня на мъртвите в Мексико. А какво да кажем за Нощта на репичките? На 23 декември всяка година мексиканският град Оахака е домакин на това странно събитие, в което местните жители се състезават в издълбаване на зеленчуци. Събитието има изключително конкурентен характер - от гигантски репички внимателно се изработват сцени на Рождество Христово, коледни елхи и дори чудовища! Събитието привлича големи тълпи от близките градове и села, за да станат свидетели на сцените. Традицията датира от 1897 г. и е вдъхновена от местните продавачи на пазара, които изрязвали зеленчуците си в различни форми, за да привличат хората да ги купуват. Защо да не замените репичките с тиква или картофи и да организирате свое собствено състезание по карвинг тази Коледа?