Новини Събития

Колко струват луксозните имоти в София

  27.11.2023 13:38  
Колко струват луксозните имоти в София

Закупуването на луксозни стоки е винаги добра инвестиция – в света на недвижимите имоти тази максима е дори по-валидна, отколкото във всеки друг клас продукти и услуги. Високото качество на този тип стоки предполага и тяхната непреходност – те са много по-издръжливи във времето, много по-сигурни, защото сътресенията на пазарите ги засягат в много по-малка степен. Какво се случва на пазара на луксозните недвижими имоти в столицата сега, когато в масовия пазар се наблюдава сериозен спад, коментират експертите в областта от имотния портал “Реалистимо”.

Пазарът на луксозни имоти е по-стабилен от масовия.

Цените са по-високи, но по-стабилни във времето. През последните две години ръст имаше и на този пазар, но спадът тук, не се отразява толкова драстично, колкото шокиращ е на масовия пазар. Така се очертава една солидна, спокойна картина, която представлява пазарът на луксозни имоти. До голяма степен това се дължи на факта, че самите хора, които се интересуват от този тип жилища, имат и по-стабилен, по-висок доход.

Купуването на луксозни имоти с инвестиционна цел е по-малък дял от пазара

Повечето хора, които се интересуват от луксозни имоти в момента, ги търсят за живеене. Наемният пазар в сегмента е малък, ето защо и купуването на такъв тип жилище с цел отдаване под наем е по-слабо изразено. Освен къщи, много купувачи в този сегмент търсят луксозно ново строителство в София, както и имоти в градовете и селата около София.

Ако обаче погледнем в дългосрочен план, покупката на луксозен имот представлява своя по рода си инвестиция при всички положения. Задава се вълна от инвеститори, които предлагат подобни имоти за нощувки и генерират добри печалби. Цените на всички стоки и услуги в сегмента се увеличават със стабилни темпове – така една евентуална препродажба на имота, дори и след години, може да означава значителна печалба (достигаща дори до ⅓ от цената, на която сте го закупили).

Реалистимо отчита, че по-скъпи са луксозните имоти в затворени комплекси

За софийския пазар цените на луксозните имоти започват от малко над 1500 евро за квадратен метър и могат да достигнат дори повече от 5000 евро за квадрат. В най-известните луксозни квартали на София - “Драгалевци” и “Бояна”, апартаменти и къщи във високия сегмент могат да бъдат закупени за средно между 2200 и 3200 евро за квадратен метър, показва сайтът за недвижими имоти “Реалистимо”. По-новите квартали като “Кръстова вада” и “Малинова долина” също имат много луксозни предложения, но цената тук е от 1300-1440 евро на квадрат до малко над 3000 евро.

В затворените комплекси цените се движат средно между 2500 и 4000 евро за квадратен метър – това е обяснимо, предвид сигурността и допълнителните удобства, които предлагат този тип “градове в града”. Като най-скъп квартал се откроява “Лозенец” – тук цените започват от 3500 евро и достигат до 5000 евро на квадратен метър за наистина луксозните недвижими имоти.

Освен в България, много нашенци купуват имоти и в съседна Гърция, като този тренд се очаква да се запази.