Събития

В Букурещ започна сезонът на Коледните базари

  27.11.2023 15:43  
В Букурещ започна сезонът на Коледните базари

В Букурещ се провежда първият за тази година Коледен базар. Организаторите са поставили акцент върху празничните лакомства и украса. Жителите и гостите на града имат възможност да си купят ръчно приготвени меденки на цена между 10 и 30 леи (4 и 12 лв.), в зависимост от глазурата и грамажа, подаръчни кутии с бонбони с ядки за 25 леи (10 лв.), топки за елха от прежда между 20 и 40 леи (8 и 16 лв.).

Особен интерес сред посетителите предизвиква щандът на мъж и жена, които изработват коледна украса и украса за дома чрез 3D принтер. Малките коледни звезди, направени от тях по тази технология, струват между 10 и 20 леи (5 и 8 лв.), цената на големите достига 48 леи (19 лв.).

"Принтирането отнема четири часа, после престояват четири дни. Накрая ги печем на 1000 градуса", споделят за БТА създателите на красивите творения.

Само час е нужен на Адриана Григор, за да изработи Коледни ботушчета. Плете ги на ръка и ги продава за 40 леи (16 лв.)

На базара не липсват изненади и за най-малките. Те имат възможност да пуснат писмо до Дядо Коледа в специална пощенска кутия и да се включат в работилница за изработване на празнична украса.

Миризма на греяно вино и горещ шоколад посреща посетителите още на влизане в двора на Вила Льовендал. Сградата, построена в началото на XX-и век от архитекта Петре Антонеску, впечатлява с красивите дървени орнаменти, ламперии и колони отвътре и с весела празнична украса отвън.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати