Новини Транспорт

Virgin Atlantic прави първи полет с устойчиво гориво, на борда ще е Ричард Брансън

  28.11.2023 12:26  
Virgin Atlantic прави първи полет с устойчиво гориво, на борда ще е Ричард Брансън

Първият трансатлантически полет, който използва изцяло устойчиво гориво, се очаква да бъде осъществен във вторник. Полетът ще бъде реализиран от Virgin Atlantic като по план излитането е насрочено за 13:30 часа българско време от лондонското летище „Хийтроу“.Самолетът трявба да кацне на летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк в 21:40 българско време. Полетът ще се осъществи изцяло с екологично гориво. Милиардерът, основател на Virgin Atlantic Ричард Брансън, главният изпълнителен директор на авиокомпанията Шай Вайс и министърът на транспорта на Великобритания Марк Харпър ще бъдат на борда на самолета, съобщава агенция "Ройтерс". Според основателя на Virgin Atlantic, Ричард Брансън полетът е "исторически".

"Светът винаги смята, че нещо не може да бъде направено, докато някой не го осъществи. Духът на иновациите е тук и се опитва да докаже, че можем да правим нещата по-добри за всички," казва Брансън.

Полетът се осъществява с правителстветно финансиране, а авиокомпаниите гледат на него като на демонстрация, която доказва, че по-зеленият начин на летене е възможен.

Липсата на достатъчно предлагане обаче остава предизвикателство, като ще са необходими други технологии за постигането на целите относно емисиите. Така наречените устойчиви авиационни горива (SAF) могат да се произвеждат от различни ресурси, в това число растителни култури, домакински отпадъци и масла за готвене.

За този полет самолетът Boeing 787 ще бъде зареден с 50 тона SAF. Използвани са два типа горива, като 88% от тях са добити от мазнини, а останалите от отпадни продукти при производството на царевица в САЩ.

Полетът беше одобрен от британския въздушен регулатор по-рано през месеца, след като са проведени тестове и анализи, В проекта участват редица компании, в това число производителят на двигатели Rolls-Royce и енергийният гигант British Petroleum.

Авиационната индустрия се смята за особено трудна за декарбонизизация, но авиокомпании гледат на SAF като на най-ефективния начин за понижаването на нетните емисии до нулата.

На практика, когато използват тези устойчиви авиационни горива, самолетите продължават да отделят въглерод, но от индустрията твърдят, че "емисиите по време на жизнения цикъл" на тези горива падат с до 70%.

SAF вече се използват в малки количества, смесени с конвенционалното реактивно гориво, но допринасят с по-малко от 0.1% към авиационните горива, потребявани в световен мащаб.

В момента те са доста по-скъпи от керосина и произведените количества са ограничени. Към момента самолетите имат право да използват до 50% SAF при смесването.

Авиокомпаниите гледат на първия презокеански полет, използващ 100% SAF, като на важно постижение. Според ксперти обаче, тези горива не са магическо решение на проблема свредните емисии при полетите.

"Не можем да произвеждаме по-голяма част от количествата горива, от които се нуждаем по тази технология, просто, защото не разполагаме с необходимите суровини. Дори и да разполагахме, тези горива не са реално с 'нетни нулеви емисии'", казва пред британската "Би Би Си" доктор Гай Гратън, доцент по авиация и околна среда в университета Кранфийлд.

Според него, на нарастващата употреба на SAF трябва да се гледа като на "стъпка към бъдещите технологии с наистина нетни нулеви емисии".

"Това може да са e-горивата (които се произвеждат с уловен от атмосферата въглероден диоксид или въглероден оксид и водород), може да е водород, може да са някакви технологии, с които все още разполагаме само на лабораторен етап," допълва той. Природозащитници, от своя страна, твърдят, че единственият начин за бързото ограничаване на емисиите е да намалят полетите.