Анализи Новини

Румънските туристи се интересуват от уикенд туризъм в София

  28.11.2023 13:32  
Румънските туристи се интересуват от уикенд туризъм в София
София се представя с деск в рамките на националния щанд на България
  ОП Туризъм

Румънските туристи все повече се интересуват от уикенд туризъм в София, т. нар. city breaks. Това заяви за TravelNews Людмил Пелов, изпълнителен директор на общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община, след проведеното международно изложение TTR в Букурещ, Румъния. Предприятието представи София в рамките на българския национален щанд, който беше сред най-големите на експото и беше организиран от Министерството на туризма.

Румънците идват основно със собствени автомобили, но туроператорите са готови да организират и групи с автобуси, каза Пелов. Освен това се забелязва и повишен интерес към добрите самолетни връзки между София и Букурещ. Нискотарифната авиокомпания Ryanair осъществява всекидневни полети между двата града. Отделно румънският национален превозвач – TAROM, също лети ежедневно.

Гостите от северната ни съседка се интересуват от културни забележителности, музеи, фестивали и посещават много ресторанти, заведения и нощни клубове, каза Людмил Пелов. Любители са на гурме и винения туризъм. Разбира се, и пазаруват много в търговските центрове. През летния сезон често отсядат в София напът за почивка в Гърция, обясни още Пелов.

Румъния е най-големият пазар за българския туризъм. През миналата година над 1 млн. румънци са посетили страната ни. Преди пандемията през 2018 и 2019 г. дори надхвърляха 1.3 млн. туристи. Традиционно посещават най-много летните курорти по Северното Черноморие, но през последните години слязаха и на юг. Освен това пътуват много и из вътрешността на България, включително и до СПА комплексите.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати