Новини Събития

Румънски туроператори: Има възможност за 20% повече туристи, но си оправете пътищата

  01.12.2023 10:30  
Румънски туроператори: Има възможност за 20% повече туристи, но си оправете пътищата

„Не сме направили още цялостния анализ, но чужденците през лятото бяха повечето гости по Северното Черноморие пред българите, които не им отстъпват в никакъв случай. В бранша отчитат добър сезон, но едва ли ще има печалба. Труден сезон, започнал късно и свършил късно, заради хубавото време", казва Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„През миналата седмица имахме срещи в Румъния, в района на Констанца и Тулча, за да уточним параметрите на съвместната ни работа през следващата година. Румънските туроператорски фирми поставиха отново остро проблема за лошото състояние на пътната инфраструктура в Добричка област, с изключение на ГКПП „Дуранкулак", където пътят е добър. Но туристите, които идват от Букурещ, влизат в България през Русе и Силистра, а в Добричка област през ГКПП „Йовково"-село Кардам, имат проблеми спътната инфраструктура. Пътят, който свързва границата с курорта „Албена" и други курорти по Северното черноморие, е в изключително лошо състояние.Румънските туроператори алармират нееднократно за този проблем, тъй като има интерес от туристи от Румъния. Те казват, че насочват туристите да влизат през Русе и да се насочват към Южното черноморие. Пътната инфраструктура на практика компрометира Северното черноморие, с изключение на пътя на пътя от ГКПП „Дуранкулак" към Варна и курорта „Златни пясъци". Ако пътищата се оправят, румънските туроператори гарантират ръст на туристите около 15-20 %.", коментира Димитров. „В района на румънската Северна Добруджа – Констанца – Тулча, живеят около 3,5 млн души, които са потенциални туристи. Много от тях идват с уикенд-пакети, но се наблюдава и удължаване на престоя им. Отчитаме ръст на румънски туристи с 3-дневни престои, но те прерастват в 4- и 5 –дневни почивки. Причината да се говори толкова настойчиво за състоянието е пътищата е тази, че хората от този район основно идват в България с личните си автомобили", обяснява още Димитров.

Той за сетен път поставя пътния проблем, защото има реална опасност румънските туристи да се изтеглят на юг. „Румънски туроператори са направили допитване сред туристите, посетили България, според което туристите в по-голямата си част са доволни от обслужването в туристическите обекти в Добричка област. Значи, проблем остава състоянието на пътя", добавя Димитров. Според него, положителна тенденция е, че български специалисти в туризма, които са работили в чужбина, вече започват да се връщат в страната.