Събития

Вижте най-красивите коледни базари в Германия

  02.12.2023 09:25  
Вижте най-красивите коледни базари в Германия

Коледни базари има в Германия още от Средновековието. Днес те са повече от 2500. Вижте едни от най-красивите сред тях:

Коледният базар в Нюрнберг по традиция се открива в петъка преди първия Адвент (четвъртата неделя преди Бъдни вечер). Това е един от най-известните и най-големи коледни базари в Германия. Корените му водят началото си от 1530 година. В 180 дървени къщички, украсени с червени и бели платове, се предлагат ръчно изработени коледни украшения и кулинарни деликатеси.


 

Дрезден: Най-старият коледен базар
В началото беше Щрицелмаркт. За пръв път той е споменат в документ през 1434 г., което го прави най-стария в Германия. Тази година базарът отваря врати за 589-и път. Освен многото атракции, посетителите са привличани преди всичко от коледния дрезденски щолен - щрицел. Този коледен сладкиш дава името на пазара и е прочут в цяла Германия.

Най-посещаваният: коледният базар в Кьолн

Коледният базар в Кьолн може и да не е толкова стар, колкото Кьолнската катедрала, която датира от 1248 година. Базарът обаче е ангажиран с устойчивото развитие и справедливата търговия. Всички стоки, които не са произведени в Германия или Европа, трябва да са Fairtrade. С повече от четири милиона посетители той е и най-големият коледен базар.

Голям избор: Коледа в Берлин

В Берлин има около 80 коледни базара и всяка година те сякаш стават все повече. За да получите обща представа, може да посетите коледния базар пред сградата на кметството, наричано още "Червеното кметство". Там има 50-метрово виенско колело, което предлага великолепна гледка към града. Друга атракция е ледената пързалка около фонтана на Нептун.