Новини Турагенции

Белград кани българите за Нова година в 9000 заведения

  02.12.2023 11:38  
Белград кани българите за Нова година в 9000 заведения
Презентацията на Белград предизвика интерес сред туроператорите
  Мирослав Иванов

Белград предлага посрещане на новата 2024 г. в 9000 заведения и още много хубави хотели с над 30 000 легла. „Българите са добре дошли и са сред нашите най-многобройни чуждестранни туристи“, обяви Слободан Ункович, зам.-директор на Туристическата организация на Белград, по време на презентация на сръбската столица в „Гранд хотел Милениум София“ заедно с българския туроператор „Бохемия“. Той допълни, че заведенията, хотелите и градската управа организират богата новогодишна програма.

Слободан Ункович

Посланикът на Сърбия у нас Н.П. Желко Йович подчерта, че заради добрата инфраструктура в страната си, разстоянието от София до Белград вече се взима за около 4 часа. „Това е добра предпоставка за развитието на туризма между двете страни“, подчерта той. Йович се надява България също да си оправи по-бързо пътищата, за да могат и сърбите да стигат по-бързо до София, до зимните ни и СПА курорти, както и до Българското Черноморие.

Желко Йович

Управителят на туроператора „Бохемия“ Байко Байков каза, че всяка година се увеличава броят на българите, които посещават Сърбия. „Презентирането на Белград в София се случва за десети юбилеен път, което е добър маркетингов подход и е важен за туроператорите, които предлагат дестинацията на нашия пазар“, отбеляза той.

Български туроператори присъстваха на презентацията

Презентацията започна с отбелязването на красивата българска принцеса Елена, сестра на цар Иван-Александър, която през 1331 г. е омъжена за първия сръбски цар Стефан Душан, а тя е провъзгласена за първата царица на страната. Това показа връзката между двете държави още от древността. След това бяха показани и най-големите забележителности на Белград. Крепостта Калемегдан е може би най-голямата от тях и е популярна с причина. Това е едно от най-добрите места в града, където можете да се отпуснете и да се насладите на красиви гледки към сръбската столица. Разположена е при сливането на реките Дунав и Сава, а първите укрепления тук са построени още през келтско време. Това, което можете да видите днес, датира от 17-ти век и по-късно и е впечатляващ пример за отбранителна архитектура.

Друга много разпознаваема забележителност на Белград, която се вижда ясно от много места в града, е огромната църква "Свети Сава", доминираща в пейзажа със своите кръгли куполи. Това всъщност е една от най-големите църкви в света и често се сравнява със "Света София" в Истанбул или "Саграда Фамилия" в Барселона.

Кварталът "Скадарлия" е известен като бохемската страна на Белград, толкова различна от останалата част на града. Сърцето му е улица "Скадарска" – 400-метрова калдъръмена алея, пълна с атракции и е известна като улицата на кафаните. Там ще намерите много ресторанти, художествени галерии или антикварни магазини. "Скадарлия" е известен като белградския "Монмарт" и със сигурност можете да усетите артистичната атмосфера там.

Белград е известен със своите кафенета, барове, кръчми и нощен живот. В него има вече 17 класни ресторанта в каталога на „Мишлен“. Градът набляга на гурме туризма. Сръбската скара е предпоставка за паметни вкусови изживявания в столицата на северозападната ни съседка. Плескавици, ущипци, тафче-графче (боб запечен в глинен съд), каймак, паприка у павлаци (пълнени чушки с каймак – леко пикантни) и всичко това традиционно поднесено с ухаещ, топъл бял хляб. Не са за изпускане и ресторантите в квартал "Земун", намиращи се по поречието на река Сава.

Мирослав Иванов