Новини Турагенции

Туроператорът Одисея-ин и магазини Стената даряват 10 000 лв. за Земя под заКРИЛА

  03.12.2023 14:00  
Туроператорът Одисея-ин и магазини Стената даряват 10 000 лв. за Земя под заКРИЛА

Туроператорът „Одисея-ин Спортно-туристическа агенция“ ООД и магазини „Стената“ даряват 10 000 лв. в полза на кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – „Земя под заКРИЛА“ за закупуване на земеделски земи и гори в Сакар планина за три застрашени вида - царския орел, ловния сокол и европейския лалугер. Това обяви за TravelNews Любомир Попйорданов, собственик на компаниите. Официално церемонията по дарението ще се случи в рамките на 18-ите “Дни на предизвикателствата” между 5 и 7 декември в кино “Люмиер” в София, подчерта Попйорданов. 

По време на „Дни на предизвикателствата“ ще се проведе и кръгла маса на тема „Дарители по природа“ като ще се включат и представители на бизнеса и неправителствения сектор, които ще споделят примери за успешно реализирани партньорства и устойчиви дарителски практики в полза на значими природозащитни каузи. Кръглата маса ще се състои на 5 декември 2023г. от 15 часа в клуб „Перото“ в НДК. 

От БДЗП обявиха, че до момента са събрани 1/3 от сумата по дарителската кампания „Земя под заКРИЛА“. Необходими са 100 000 лв. за купуване на земя за трите застрашени вида - царския орел, ловния сокол и европейския лалугер. С получените до момента средства вече са закупени 29 декара земя в Южен Сакар, се посочва в сайта на дружеството. 

В последните години с много усилия са увеличени царските орли в България до около 37 гнездящи двойки, а гнездящите ловните соколи у нас все още се броят на пръсти. А каква е връзката между тези величествени птици и лалугерът ли? Той е любима храна на орлите и соколите, но също е на изчезване. Тяхното най-важно местообитание са пасищата, които намаляват, защото все по-често ги разораваме и ги превръщаме в обработваеми земи. Така се разрушават някога многобройните колонии на лалугерите, а грабливите птици напускат домовете, които обитават от векове.  

Габриел Драгиев