Новини Транспорт

Alaska Airlines купува Hawaiian Airlines за 1.9 млрд. долара

  04.12.2023 13:29  
Alaska Airlines купува Hawaiian Airlines за 1.9 млрд. долара

Alaska Airlines ще купи Hawaiian Airlines за 1.9 милиарда долара, съобщиха компаниите в неделя, в сделка, която ще доближи Alaska Airlines до четирите големи американски авиокомпании: American, Delta, Southwest и United.

Снимка: Getty Images

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • Сделката включва 900 милиона долара нетен дълг на Hawaiian Airlines и възлиза на 18 долара на акция в брой.
  • Комбинираната компания ще бъде базирана в Сиатъл под ръководството на главния изпълнителен директор на Alaska Airlines Бен Миникучи, който нарече сделката възможност за „разширяване на възможностите за пътуващите от Западното крайбрежие и Хавай“.
  • Хавайските жители ще имат достъп до три пъти повече дестинации в Северна Америка чрез комбинираната авиокомпания, която ще лети до 138 дестинации, включително директни полети до 29 международни места.
  • Сделката идва, след като Alaska Air Group намали прогнозата си за печалба за цялата година през октомври на фона на нарастващите разходи за труд, по-високите цени на горивата и смекченото потребителско търсене.

ИЗНЕНАДВАЩ ФАКТ

Със закупуването на Hawaiian, Alaska Airlines ще контролира 8% дял от местната авиокомпания, но може да падне от авиокомпания номер 5, където е в момента, до номер 6, след JetBlue Airways, но само ако JetBlue наддаде за закупуване на Spirit Airlines.

КЛЮЧОВА ИСТОРИЯ

Alaska Air се разрасна до петата по големина авиокомпания в Северна Америка, но все още държи много по-малък пазарен дял от United, Southwest, Delta и American. Тя придоби Virgin America през 2016 г. за 2.6 млрд. долара, спечелвайки война за наддаване с JetBlue. По-рано тази година Virgin Group спечели спор за търговска марка с Alaska Air, когато лондонски съдия постанови, че е необходимо да плаща на Virgin Group приблизително 8 милиона долара минимални възнаграждения всяка година до 2039 г. Alaska Air заяви, че ще запази марката Hawaiian Airlines при сливането.

КАКВО НЕ ЗНАЕМ

Дали сделката ще се сблъска с предизвикателство от Министерството на правосъдието поради антитръстови опасения. Агенцията успешно спря сливането между American Airlines и JetBlue в североизточната част на САЩ, аргументирайки се в съдебно дело, уредено през май, че липсата на конкуренция ще навреди на потребителите, като повиши цените. Той също така съди JetBlue, за да го спре да купи Spirit.