Новини Транспорт

Новост: Франция предлага с влак до ски курортите

  05.12.2023 15:04  
Новост: Франция предлага с влак до ски курортите

Френският оператор на ски курорти Compagnie des Alpes Group обяви, че иска големи железопътни компании от цяла Европа да доставят международни услуги до зимните ѝ локации през следващите три години.

Компанията управлява дъщерно дружество на ваканционна компания Travelski, което предлага железопътни туристически превози от Лондон до 10 от своите курорти през последните няколко зими, използвайки новостартираната услуга Eurostar Snow Train.

Много от дестинациите са във Франция, сред които и най-големите в света – Ла Плейн (La Plagne), Лез Арк (Les Arcs), Пези-Валандри (Peisey-Vallandry), Тин (Tignes), Вал д'Изер (Val d'Isère), Ле Менюир (Les Menuires), Мерибел (Méribel), Сер Шевалие (Serre Chevalier), Флайн (Flaine) и Шамони (Samoëns) и др.

От Compagnies des Alpes казват, че търсят оферти от железопътни компании във Франция, Обединеното кралство, Холандия и Белгия (от Париж, Лондон, Амстердам и Брюксел) до Френските Алпи за тригодишния период 2024 – 2027 г. и че други маршрути от Испания също са предвидени. Тяхната цел е да предложат на клиентите си периодично нисковъглеродна транспортна услуга с влак до техните курорти.

„Поканата е отворена за всички европейски железопътни оператори, които могат да осигурят влакове, пълни или не, за превоз на пътници до алпийските курорти с една или две ротации седмично – между средата на декември и средата на април. Compagnie des Alpes ще гарантира на оператора ангажиран обем в дългосрочен план. Заявката за оферти е отворена за няколко вида железопътен транспорт (високоскоростен, междуградски, нощни влакове), в зависимост от наличността и предложенията от операторите“, каза говорител на Compagnies des Alpes.

Освен това се водят дискусии за партньорства с други туристически оператори във Френските Алпи (извън районите, в които CDA работи), които желаят да разработят предложения за нисковъглеродна мобилност.

Проектът има за цел тези нови оферти да бъдат пуснати на пазара още през зимния сезон 2024 – 2025 г., ако предложените решения са бързи и оперативно реалистични.

С тази нова стъпка Compagnie des Alpes е решена да заеме проактивна позиция, както в своите действия, така и в търсенето на нови, конкретни решения, които да помогнат за декарбонизирането на възможностите за транспорт на летовниците в планините и да допринесат за промяната на техните навици, като позволява на десетки хиляди клиенти да пътуват до курортите с влак всяка зима“, добави говорителят.

Средно 80% от емисиите на парникови газове идват от транспортирането на скиори между домовете им и ски курортите.

Въздействието на пътуването с влак има драстично има много по-малък въглероден отпечатък.

Compagnie des Alpes е водеща европейска компания за отдих , управляваща 10 ски курорта във Франция и 13 парка за отдих в Европа.