Новини Събития

Какво разкрива историята на легендарните коледни виенски пазари

  06.12.2023 11:00  
Какво разкрива историята на легендарните коледни виенски пазари

Преди да се появи елхата във виенските домове, те са били наричани "Пазари на яслата" или "Пазари със сергии". Виенчани са получили право да ги организират по силата на правата да организират панаири, предоставени им с градските харти от 1296 и 1396 година, включени в документ от 1792 година, потвърждаващ тези права и привилегии.

Снимка: iStock by Getty Images

В средновековна Виена не са били организирани коледни базари. Общинските сметки от този период не показват никакви приходи и разходи в този контекст. Сметките от XVII в. са непълни и не може да се посочи точна дата за първата поява на коледни пазари. Документите от 1600 г. показват, че къщичките пред катедралата "Свети Стефан", са били демонтирани на 9 януари и отново издигани на 16 и 17 декември. Този пазар се е наричал "Пазар на Томас". Тези сергии можели да се видят около Коледа в района около катедралата до 1761 г., когато пазарът на това място бил закрит.

През 1722 г. на един от площадите в центъра на града за първи път бил организиран "Пазар на свети Николай, Коледа и Рождество Христово". Очевидно интересът на търговците и населението бил голям, тъй като хрониките съобщават, че били построени 108 сергии. Но тъй като по същото време там се е намирал и редовен пазар, конфликтите между собствениците на сергии на двата пазара били толкова остри, че градската управа била принудена да премести "Пазара на свети Николай, Коледа и Рождество Христово" на друг централен площад. Данни от 1843 година сочат, че на новото място пазарът се е развил успешно, сергиите са 132 и остават там от 5 декември до новата година. През деветнадесети век пазарът вече се нарича "Пазар на Младенеца".

През 1872 г. старите виенски панаири са прекратени с решение на градския съвет. Според тогавашното мнение те нямат място в един модерен град. Изключение прави коледният пазар. През 1903 година светват там първите електрически светлини. До началото на Първата световна война той е любимо място за предколедни срещи на виенчани, вестниците от онова време съобщават за големи тълпи от посетители, затова през 1918 година той е преместен на по-големия площад пред катедралата "Свети Стефан".

Между двете световни войни и по време на Втората световна война той на няколко пъти сменя мястото си, но където и да се намира, се радва на многобройна публика, броят на щандовете се увеличава и при откриването му хорове изпълняват коледни песни.

След двегодишно прекъсване през 1946 година традицията е продължена. Поради големия интерес към тези предколедни атракции, създаващи настроение и за виенчани, и за гостите на австрийската столица, в наши дни из целия град са пръснати богато украсени със светлини пазари, които предлагат традиционни храни, напитки и стоки. Най-големият и най-пищният се намира пред кметството, където от 1959 година една от австрийските провинции подарява на столицата около 30-метров бор, който е издигнат в центъра на пазара.