Събития

Амстердам въвежда нови правила за борба със свръхтуризма през 2024 г.

  06.12.2023 13:25  
Амстердам въвежда нови правила за борба със свръхтуризма през 2024 г.

Амстердам, градът на каналите, велосипедите и на бирата Хайнекен, но също така и на очарователната архитектура и невероятните колекции от произведения на изкуството, често остава в сянката на репутацията си на град на партитата.

И въпреки стартиралата през пролетта на тази година кампания "Не се приближавай", целяща да разубеди буйните туристи да безчинстват в красивия център на града, тази репутация се оказа трудна за разклащане.

Затова сега нидерландската столица се насочва към подобряване на качеството на живот на своите жители. Според прессъобщение на местната власт новата стратегия се нарича "Обнови гледката си". Целта е да се насърчат посетителите да видят Амстердам през очите на местните жители и да се насочат към намаляване на броя на хората, които "търсят сензации и вулгарни забавления", пише Euronews.

От 1 януари 2024 г. ще се прилагат нови правила за живот в града. Кампанията трябва да продължи една година до началото на 2025 г.

На първо място са новите правила за жилищно настаняване, които имат за цел да увеличат предлагането на жилища за студенти, учители и стажант-полицаи. Младите хора, които са живели в Амстердам през шест от последните 10 години, ще имат най-голям приоритет при настаняването.

Първият начин, по който властите планират да направят това, е да ограничат броя на частните ваканционни жилища под наем и да ограничат броя на леглата и закуските, разрешени във всеки градски район. Максималният брой на пансионите е намален с 30 %, което означава, че в близко бъдеще в центъра на града няма да могат да се откриват нови пансиони.

Градът също така предприема мерки за ограничаване на заведенията с туристическа насоченост. Миналата седмица нидерландският Държавен съвет постанови, че градът вече няма право да издава разрешителни за магазини за сувенири в центъра на града, като вместо това се създава пространство за книжарници, салони и фитнес зали.

Макар че парти ваканцията може да бъде забавна, най-добрият начин да видите един град наистина е през очите на местен жител. Да се надяваме, че новата кампания за запазване на очарователния център на Амстердам ще има по-голям успех.

Амстердам не е единствената дестинация, която се стреми да ограничи въздействието на свръхтуризма. Това лято Флоренция забрани Airbnb в центъра на града си, а Япония наскоро обяви общонационална кампания за представяне на по-малко известни места в страната, за да предотврати пренаселеността в метрополисите си.