Новини Събития

Отличиха най-добрите хижи и заслони в България за 2023 година

  07.12.2023 10:54  
Отличиха най-добрите хижи и заслони в България за 2023 година

Победител в "най-младата" категория "рестарт на хижа" е хижа "Белмекен". В следващата категория - "хижа с най-добра кухня" победи хижа "Момчил юнак". Заслон "Спано поле" е победител в категорията за "най-добър стопанисван заслон"

Наградите "Най-добрите хижи и заслони за 2023 г." бяха раздадени днес в кино "Люмиер" в София. "Хижа на годината" е избирана всяка година от 70-те години насам от ръководството на Българския туристически съюз (БТС).

Бяха раздадени награди в осем категории: "най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп"; "най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп"; "най-добър стопанисван заслон"; "най-добър нестопанисван заслон"; "хижа с най-добра кухня"; "най-чиста хижа"; "хижа с най-устойчиви еко практики", "рестарт на хижа". Победителите бяха избрани от общо 70 номинирани хижи. Те бяха определени от 25 242 гласа, които легитимират днешните награди.

Снимка: 360mag.bg

Председателят на БТС Венцислав Венев каза в началото на церемонията, че е важно да се почитат хижарите. Той изтъкна, че те освен домакини на хижите са и готвачи, камериери, снабдители, спасители, планински водачи, както и не последно място аниматори. "Ние пребиваме в планината на отдих и изпитваме една голяма емоция. Част от тази емоция ние я имаме благодарение на тези хора", заяви Венев. Той представи и новия екип на Българския туристически съюз.

Победител в "най-младата" категория "рестарт на хижа" е хижа "Белмекен". В следващата категория - "хижа с най-добра кухня" победи хижа "Момчил юнак". Заслон "Спано поле" е победител в категорията за "най-добър стопанисван заслон". В категорията "най-добър нестопанисван заслон" победител е заслон "Велийца".

Хижа "Беласица" бе определена за най-чистата. Хижа "Амбарица" е победител в категорията "хижа с най-устойчиви еко практики".

Победител в категорията "най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп" е "Партизанска песен". В другата категория - "за най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп", спечели хижа "Мазалат".