Турагенции

Туристическият гигант TUI обмисля да напусне Лондонската фондова борса

  07.12.2023 13:38  
Туристическият гигант TUI обмисля да напусне Лондонската фондова борса

TUI, която е една от най-големите туристически фирми в света, заяви, че обмисля да напусне Лондонската фондова борса в полза на листване на борсата във Франкфурт, съобщи BBC. Гигантът в областта на почивките заяви, че някои акционери са попитали дали листването в Обединеното кралство е "оптимално и изгодно". Този ход би нанесъл още един удар върху привлекателността на Лондон като база за големи фирми, тъй като през последните години няколко от тях предпочетоха да се листват на борси в чужбина.

TUI заяви, че обмисля да подложи плана на гласуване от акционерите през следващата година. Фирмата, която от 2014 г. е регистрирана на Лондонската фондова борса, вече има вторично листване във Франкфурт.

Ръководителите на компанията заявиха, че ще обмислят "надграждане" за листване на основната германска фондова борса на годишното общо събрание на групата през февруари, но добавиха, че отписването от Лондон ще изисква подкрепата на поне 75% от акционерите.

Главният изпълнителен директор Себастиан Ебел заяви, че съобщението няма "никаква политическа основа" - което предполага, че евентуалното отписване от борсата няма да се дължи на Брекзит. Ебел добави, че британският туристически пазар все още е "най-важният".

Но подобен ход би увеличил опасенията относно способността на Лондон да привлича големи предприятия, след като най-голямата британска компания за чипове, Arm Holdings, пусна акциите си на борсата в Ню Йорк по-рано тази година. Фирмата за строителни материали CRH и компанията за водопроводно оборудване Ferguson също преместиха листването си в САЩ.

Губи ли лондонският фондов пазар блясъка си?

Пазарната стойност на Tui Group възлиза на 3,2 млрд. паунда и според уебсайта на компанията тя притежава 400 хотела, 16 круизни кораба, пет авиокомпании със 130 самолета и 1200 туристически агенции.

В годишните си резултати групата заяви, че разглежда въпроса дали опростяването на структурата на листването би било от полза за фирмата след промените и сливанията в рамките на групата. Тя добави, че през последните четири години е имало "забележителна миграция на ликвидност" от британските към германските фондови пазари и този ход би могъл "потенциално да подобри" профила на акциите на TUI.

Туристическата фирма заяви също, че това може да помогне на фирмата да се справи с разпоредбите на Европейския съюз относно собствеността на авиокомпаниите и да намали разходите.

Матиас Кийп, главен финансов директор на Tui, заяви, че причината за обмислянето на делистване се дължи на факта, че 75% от акциите на компанията се търгуват в Германия. Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, заяви, че "може да се види аргументацията на компанията" поради факта, че по-голямата част от търговията се осъществява през Франкфурт.

Но той добави: "Никой на лондонския пазар няма да празнува, ако друга фирма реши да се отпише от списъка, особено като се има предвид, че Tui е член на FTSE 250 [Индекс на листваните компании] и не толкова отдавна беше част от FTSE 100".  Въпреки това, Ръс Молд заяви, че поддръжниците на Лондон ще отбележат, че той все още има около 1860 регистрирани фирми и че "загубата на капитализацията на TUI от 3 млрд. паунда, макар и за съжаление, не е крайна за пазар с оценка доста над 2 трилиона паунда".