Оферти

Деветдневна самолетна екскурзия до Узбекистан

  07.12.2023 16:47  
Деветдневна самолетна екскурзия до Узбекистан

Програма

Day 1 :(12.03.2024) вторник Стара Загора– Истанбул –Ургенч

Трансфер от Стара Загора до Истанбул за полет в 13:20 ч. с Узбекистанските аеролинии. Кацане в Ургенч в 19:05 ч. местно време. Посрещане от местната фирма партньор. Трансфер до Хива. Настаняване в хотел в историческата част на града. Празнична вечеря с фолклорно шоу. Нощувка.

Закуска в хотела. Разглеждане на забележителностите на Хива, вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс „Ичан Кала“. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре „Калта Минор“, което макар и недовършено, със своите 29 м е една от най-впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на „Амин Кан“ мавзолея на „Пахлаван Махмуд“ (14-ти век), минарето на „Ислам ходжа“, посещение на «Джума» джамия» /18-ти век/, медресе «Шергазихан» (18-ти век), «Каравансарай» и комплекс «Ташхаули» (19-ти век). Свободно време. Продължаваме с разглеждане на забележителностите на град Хива. Посещение на старата част на града - двореца „Куня Арк“, включващ „Кунишин хана“ - 17-ти век, „Мухаммед Амин Хана» и медресе Мухаммад Рахимхана Феруз» (19-ти век).

Нощувка в Хива.

Закуска в хотела. Отпътуваме за град Бухара с влак или с бус /около 5-6 часа/. Пътят минава по древния път на коприната през пустинята “Казълкум” /червен пясък/, простираща се на територията на Узбекистан, Казахстан и Туркменистан, с площ около 300 хил. km². Ще прекосим и реката Амударя. Пристигаме в един от най-старите и значими градове в Узбекистан – Бухара. Древният град прилича на оазис в пустинята. Тук сякаш времето е спряло още през 19-ти век за повечето от 150 защитени сгради. Настаняване в хотел в историческата част на града. Нощувка.

Закуска в хотела. Екскурзия из град Бухара. Ще посетим внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града - резиденцията на бухарските емири. Ще посетим комплекса “Пойи Калон”, включващ минаре и джамия “Калон” (XII-XV век), медресе «Мир Араб» (XVI век). Ще се потопим в романтиката на традиционния източен закрит пазар от 16-ти век «Таки Заргарон», с много ювелирни изделия.
След кратка почивка и обяд ще продължим с разглеждането на стария град. Ще посетим мавзолеите «Бахауддина Накшбанди» и «ЧорБакр» (16-ти век), комплексите «Хазрати Мир Кулал» и «Мавзолей Саманидов» (9-10-ти век), комплекс «Боло-Хауз» (18-ти век) медресе «Кукельдаш» (16-ти век), медресе «Надир Диван Беги» (17-ти век), медресе «Улугбек» (15-ти век), Завръщане в хотела. Празнична вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в Бухара.

Закуска в хотела. До обяд свободно време в Бухара. След обяд отпътуваме за град Самарканд с високоскоростен влак /около 2 часа/ или с бус. Настаняване в хотел.
Свободно време за разходка из центъра на Самарканд. Нощувка.

Закуска в хотела. Разглеждане забележителностите на Самарканд, един от най-древните градове, основан още през 8-ми век преди Христа. Своя “Златен век“ /14-ти век/ градът преживява по времето владетеля Тимур, когато са построени най-значимите сгради в града. Посещение на площад «Регистан», където са разположени 3 медресе, също мавзолея «Гур-Эмир», където е погребан Амир Темур и неговия духовен наставник «Мир Сеид Бараки», също и комплекса «Хужаи Хизр», където е погребан първия Президент на република Узбекистан И. А. Каримов. Посещение на екзотичния източен пазар „Сияб“. Посещение на джамията «Биби Ханум» (15-ти в.), мястото за поклонения «Матуриди», гробищния комплекс „Шахи Зинда“, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Посещение на обсерваторията на „Улуг Бег“, построена през 1420 г., и считана за една от най – съвършените в арабския свят. Празнична вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в Самарканд.

Закуска. Екскурзия до град Шахрисабз, родното място на Тимур. Историческият център, който е побрал в себе си колекция от изключителни паметници и древни квартали, които свидетелстват за светското развитие на града, и особено за периода на апогея му под управлението на Амир Темур и Темуридите, през 15-16 век.
Посещение на руините на двореца Ак-Сарай, мавзолей на Jakhongir и Omar-Shaykh, Мавзолей на Дор-ут Тиловат/тук е погребан Амир Тимур, бащата на завоевателя Тамерлан/, джамията "Кок Гунбаз" - най-голямата петъчна джамия в Шахрисабз.
Връщане късния след обяд в Самарканд за трансфер с високоскоростния влак /или с бус/ за Ташкент. Настаняване в хотел. Нощувка.

Закуска. Обиколен тур на Ташкент - „Каменният град" и столица на Узбекистан, с население повече от 3 млн. души. Ще разгледаме старата част на града с неговата 2000-годишна история.
Ще посетим средновековния мавзолей Kafal Shashi /Кафал Шаши/ е едно от главните светилища в града. Мохамед Кафал Шаши е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони. Друга забележителност е Медресето /ислямско училище/ Кукелдаш, доминиращо историческия център на Ташкент, построено е през 1570 г. като религиозно училище, с впечатляващи мозайки на портата. Ще разгледаме и емблематичната джамия Barak-khan Madrassah. Продължаваме с разглеждане на новия, модерен град Ташкент и неговите фамозни сгради - комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. Посещение на площад „Дружба на народите“. Около обяд свободно време. Трансфер до летище Ташкент за полет до Истанбул в 16:50 ч. Кацаме на летище Истанбул в 20:10. Трансфер до Стара Загора.

Пристигане в Стара Загора рано сутринта.

За повече информация вижте ТУК.