Новини Събития

Най-старият парк в Щатите, който се посещава от 7 млн. туристи годишно

  08.12.2023 09:30  
Най-старият парк в Щатите, който се посещава от 7 млн. туристи годишно

Сгушен в центъра на Бостън, едноименният парк е най-старият в САЩ. Създаден през 1634 г., векове по-късно той все още е притегателно място за местните жители.

„Това е място, на което идваме да празнуваме, да протестираме, да се усамотим или да се насладим на фестивали и събития”, споделя Лиз пред Voice of America. 200-те декара земя са закупени от колонизаторите, а целта е тя да се ползва за обществени нужди. За сделката са инвестирани средства, събрани от данъците на домакинствата.

„По това време къщите не са имали дворове, паркът е бил тяхното място, което всеки е притежавал”, допълва Лиз. Днес един от символите в парка е статуя, която изобразява прегръдка между Мартин Лутър Кинг и неговата съпруга.

В това пространство в миналото на паша са пускани крави, тренирали са военни, британски войници са лагерували, а осъдени престъпници са били обесвани. Президентите Джорд Вашингтон и Джон Адамс пък обичали да прекарват време в парка. Кравите в района са забранени преди близо 100 години, днес на разходка могат да се срещнат основно кучета и техните стопани. Над 40 000 са посетителите му ежедневно, около 7 млн. годишно.