Анализи

Туроператори: Българите не спират да пътуват и предпочитат екзотични дестинации

  08.12.2023 17:19  
Туроператори: Българите не спират да пътуват и предпочитат екзотични дестинации

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти очаква добър зимен сезон. Това заяви пред БНР председателят й Димитрина Горанова. Тя обаче уточни, че продължителността и успеха на сезона много зависят от метеорологичните условия.

В предаването "Хоризонт до обед" Горанова обяви, че се увеличават потребителите, които пътуват до екзотични дестинации. По думите й високите цени не ги спират. Това е тенденция от пандемията насам, добави тя.

"Цените са високи за всички дестинации. Те не спират българите да пътуват".

Според нея инфлацията не се е отразила на пътуванията на българите. "Това е свързано с желанието и нуждата на хората да посещават нови дестинации. Хората вече са пътували на доста места и търсят нещо ново, различно, по-интересно, екзотично, различна природа и култура", коментира Димитрина Горанова.

По думите й с проблема с фалшивите обяви за пътувания и ваканции се борят вече години наред. Такива случаи на фалшиви продажби се срещат все по-често. За съжаление, потребителят осъзнава за това какъв голям риск е поел, едва когато пострада и остане без ваканция, подчерта тя.

Проф. Стоян Маринов - дългогодишен директор на Колежа по туризъм, а сега преподавател по туризъм в Икономическия университет пък уточни, че във Варна офертите за празниците са приключени, а кувертите - изкупени.