Заведения Турагенции

Ресторантите остават с 9% ДДС, а туроператорите се връщат на 20% от 1 юли 2024 г.

  08.12.2023 19:37  
Ресторантите остават с 9% ДДС, а туроператорите се връщат на 20% от 1 юли 2024 г.

Бюджетната комисия обсъди отпадането на преференциалната ставка за ДДС за фитнеси и реторантьори, както и за туроператори след 30 юни 2024 година. Ставката на ДДС за туропераорите ще остане 9% още половина година и от средата на 2024 г. ще се върне на 20%. Това означава от 1 юли догодина. Причината за забавянето на връщането на ставката, е че много от пакетите вече са продадени, посочиха депутати.

По европейска директива намалената ставка за туроператорите е нарушение и ако се запази още дълго време се увеличава възможността ЕК да ни санкционира, допълниха членове в бюджетната комисия.

ДДС за ресторантите остава с намалена ставка от 9%, решиха депутатите. Браншът на ресторантьорите вече се е възстановил -  цените в нашите ресторанти са много по-високи от ключови световни дестинации, посочи Венко Сабрутев от ПП - ДБ. Виждаме, че трудно може да се намерят места в заведенията, развита е и услугата доставка по домовете. Видимо ресторантьорският бранш няма проблем с клиентите и с оборотите. ДДС се събира от крайните клиенти за нуждите на фиска, а не за нуждите на ресторантьорите, добави Сабрутев.

Мартин Димитров от ПП-ДБ, каза, че който иска намалена ставка на ДДС за ресторантите, трябва да намери начин да се аргументира пред хората защо няма да има преференциална ставка за ДДС за лекарствата, например.

Окончателното решение ще бъде взето от народните представители при гласуването на данъчните закони на второ четене.