Новини Транспорт

Зашеметяващото пътуване с влак, което се разпродава бързо

  09.12.2023 07:59  
Зашеметяващото пътуване с влак, което се разпродава бързо

Турция е крайната спирка на едно от най-известните пътувания с влак в света - Orient Express. Но друго пътуване – Dogu Express, или Източен експрес в превод, прави страната една от водещите железопътни дестинации в света.

Маршрутът от Анкара до Карс става особено популярен през последните години заради зашеметяващата природа, пълна със съкровища извън утъпканите туристически пътеки, през която преминава.

Бери Ромо, туристически инфлуенсър, който живее в Турция повече от десетилетие, отбелязва, че „влакът вече е бил доста популярен сред местните жители, но почти не е бил известен сред чуждестранните туристи“.

В отговор на нарастващото търсене през 2019 г. той е превърнат в туристически маршрут. 30-часовият спален влак се движи от оживената столица Анкара до понякога заснежената страна на чудесата Карс – разстояние от 1310 километра – със спирки по пътя, където се организират градски екскурзии.

Билетите обаче са изключително трудни за намиране. Желаещите казват, че често се разпродават за минути. „Номерът е да проверите уебсайта в полунощ и да ги купите, когато той се обнови“, казва Ромо за CNN Travel.

Турските туристически агенции обикновено купуват много билети, за да ги препродадат за обиколките, които организират, осигурявайки на клиентите си място във влака.

Според местните, това е причината те да свършват толкова бързо. Индивидуалните билети могат да бъдат купени само месец предварително, което ги прави особено желани.

На пръв поглед Анкара може да изглежда по-малко бляскава от по-известния Истанбул, но политическият център на страната, сам по себе си, е достойна дестинация.

Най-популярните места включват мавзолея на Ататюрк - последното място за почивка на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Комплексът е разделен на четири части. Акцентите включват Парка на мира и Церемониалния площад, който води до Залата на честта, в която се помещава гробницата на Ататюрк.

Въпреки че Анкара се впусна в бързи темпове на развитие, след като за една нощ се превръща в новата столица на страната през 1923 г., все още има исторически чар, който може да се открие в старите й квартали.

Ulus е един от тях, като предлага на туристите римски руини, запазени проходи и дори стар замък на хълм, осигуряващ широки панорамни гледки към околния пейзаж.

В Ulus се намира Sanat Sokağı, или улицата на изкуствата - участък от реставрирани османски къщи, превърнати в кафенета, водещи до дворове, пълни със сергии, продаващи занаятчийски предмети и сувенири от османската епоха.

За по-съвременно изживяване се насочете към CemModern - нова художествена галерия в реставрирано железопътно депо, която е чест домакин на изложби. Културните събития тук са разнообразни, вариращи от прожекции на филми до групови йога сесии и дизайнерски базари.

Dogu Express тръгва рано вечерта, отдалечавайки се от жп гарата в Анкара в стил арт деко. Спалните купета са оборудвани с две единични двуетажни легла, които могат да се превърнат в седалки през деня, мини-хладилник и мивка. Пътуващите често ги украсяват със светлини, шалове и свещи.

Това е „чудесен начин да се насладите на красив пейзаж по уютен начин“, според Ромо.

Рано на следващата сутрин влакът пристига в Илич - малко селце, чиято основна привлекателност е близостта му до Караналик, или Тъмния каньон. Каньонът е дом на спиращия дъха Каменен път с 38 тунела и ужасяващи завои.

Въпреки репутацията си на опасен, пътят редовно примамва туристи със зашеметяващата си природа. Той предлага драматични скали и стръмни клисури – на хона на река Ефрат, течаща отдолу.

След това влакът се спуска на изток, в сърцето на Анадола, чийто пейзаж е зашеметяващ в своята необятност.

С настъпването на вечерта влакът пристига в Ерзурум. Ромо казва, че посещението му е „без съмнение едно от най-добрите преживявания“ в Турция заради богатата „история, култура и изключителна гастрономия“ на града.

Ерзурум е дом на много различни видове местни специалитети, най-известният от които е Cag Kebab. Агнешкото се маринова за около 12 часа в лук, сол и черен пипер, след което се поставя на шиш и се готви на огън, преди да се увие в топъл хляб или да се яде направо от шиша.

След Ерзурум остават само няколко часа пътуване с Dogu Express, преди да той да достигне крайната си дестинация Карс.

Известен със своя зимен приказен пейзаж, името на града идва от турската дума за сняг. Той е известен с уникалната си архитектура от дните, когато е бил част от Руската империя.

Източната част на Турция е напълно различна страна от по-европейския запад заради факта, че изтокът е дом на много различни култури, като кюрди, арменци и асирийци.

Средновековният град Ани - бившата столица на древното кралство Армения, е един такъв пример. Само на кратко разстояние с кола от Карс, величествени руини, датиращи отпреди 1600 години, посрещат туристите.

Огромни стени и добре запазени църкви, всички с изглед към дълбока клисура, предлагат на посетителите пътуване назад във времето. Въпреки че източните региони на страната привличат по-малко туристи, местните радушно посрещнат посетителите с традиционното турско гостоприемство.