Новини Събития

Пик в интереса към къщи за гости в Странджа за Коледа и Нова година

  09.12.2023 12:15  
Пик в интереса към къщи за гости в Странджа за Коледа и Нова година

Едно момче ми дава тройно, за да наеме къщата за гости, но местата са заети, споделя бившият оператор на телевизия RN Добромир Кръстев, който е по-известен като Кобрата.

Кобрата, който също е станал собственик на подобен имот, сподели, че още през лятото са резервирали имота

Къщите за гости в община Средец и в други странджански села за Коледа и Нова година се търсят, но места няма, тъй като много от тях са резервирани отдавна. 

Бившият оператор на бургаската телевизия RN Добромир Кръстев, който е по-известен в гилдията като Кобрата, също е станал собственик на къща за гости в странджанско село. Той сподели пред бТВ, че мястото е резервирано за коледните и новогодишните празници още от август месец.

“Интересът тази година е много по-голям отколкото предни години относно къщите за гости. Нашата къща разполага с четири отделни стаи за общо 10 души. Къщата разполага с обща кухня, банкетна зала, всякакъв вид отопление, барбекю, пещ за агне. Преди две седмици ми се обади едно момче и ми каза "давам тройно" само и само да я наема тази къща. Цените варират между 1500 и 4000 лева за тридневен пакет“, каза още Кобрата.

Странджа е любимо място за отдих не само на хората от бургаска област, от вътрешността на страната, но и от чужбина. Освен спокойствието и красивата природа цената за празничния пакет също е водеща. Ако резервация се направи месеци по-рано, може да има отстъпка, поясни репортерът Елеонора Дъбова.

Между 20 и 30 процента са се увеличили цените на празничните пакети за Коледа и Нова година в сравнение с миналата година. Къщите за гости се оказаха недостатъчни за желаещите да празнуват, добави тя.

„Наемат я от една седмица до два дни, а се е случвало и за десет. Едно семейство искаше да са само те в цялата къща“, каза пък Илко Карамитов, който също е собственик на къща за гости в странджанско село. 

Най-често резервациите се правят от семейства с деца. В повечето къщи за гости се допускат и домашни любимци до 5 килограма

Желаещите да почиват в странджанските села са повече, отколкото са местата, които се предлагат.

Постоянно получавам обаждания, че имат желание да идват тук, да празнуват именни, рождени дни, Коледа и Нова година, но не стигат тези къщи за гости. Ако има възможност да се направят още, ще бъде много добре, коментира пък кметският наместник на село Голямо Буково Пенчо Пенчев.

За разлика от запълнения капацитет на къщите в Странджа, по Южното Черноморие за  празниците ще работят само единични хотели.

„Ние по принцип си работим, но резервациите не са в изобилие както през летния сезон по разбираеми причини. Туристите няма какво много да правят в Слънчев бряг от гледна точка, че ние нямаме както например в Златни пясъци минерални извори, повече закрити басейни. Предимно българи идват, които искат да избягат от големия град. Нашите пакети са много примамливи. Все пак за празнична вечеря 100-120 лева на човек е нищо. Спрямо предложенията, които вървят на другите места“, обясни хотелиерът Румен Мончев.