Новини Транспорт

Уест Хайленд е най-живописната жп линия в света

  11.12.2023 09:30  
Уест Хайленд е най-живописната жп линия в света

За линията Уест Хайленд няма частна регистрация или скрит перон, няма червен килим или церемония. Съществува само сякаш безплътният глас на кондуктора, който съобщава, че е време да се качите. Пет часа и половина и 26 спирки по-късно всеки, който не е запознат с онова, което го очаква, е изпълнен с още повече вълнение, отколкото преди да се качи на влака, пише Би Би Си.

Линията Уест Хайленд се движи от индустриалния център на Глазгоу дълбоко в дивата западна част на Шотландия, през националния парк Лох Ломонд и Тросач, покрай виадукти и гари, включени във филмите за Хари Потър и "Трейнспотинг", и разкрива една отдалечена страна на Шотландия, която малцина пътници познават.

Когато Глазгоу изчезва, светлината на зората откъсва пипалата на мъглата от дивата гора. Вдясно релефът започва да се издига към небето, а вляво от релсите калните брегове на река Клайд привличат вниманието с останки от потънали кораби и пърхащи морски птици.

Преминавайки до Фаслейн, където британското правителство държи ядрените си оръжия в неудобна близост до най-големия шотландски град, все още усещате присъствието на друг дух, но толкова бързо се озовавате в южните части на Хайлендс, където всичко се отразява в езера и горички, че забравяте някои неудобни факти. Утринната мъгла се стеле между хълмовете, като ту скрива, ту разкрива повече от този съвършен пейзаж. 

Снимка: iStock by Getty Images

Телефоните и носовете на пътниците са притиснати към прозорците. Някои спешно се опитват да публикуват преживяванията си в реално време в социалните мрежи, но Wi-Fi сигналът в планините е толкова слаб, че е по-добре да се наслаждавате на необикновения пейзаж, вместо да губите време.

Не след дълго, по 154-километровият туристически маршрут West Highland Way, се появяват заснежени върхове, а дърветата отстъпват място на тресавища. 

Скоро след моста Орчи двигателят се напряга, когато започва изкачването все по-нагоре в Хайлендс. Някои от хълмовете вече са обезлесени като "тъмната страна на Марс", но височината, която се достига е не повече от 408 м, до Коруур - най-високата станция в Обединеното кралство. 

Снимка: iStock by Getty Images

Коруур е и една от звездите на маршрута, тъй като има главна роля във филма "Трейнспотинг" - кошмарната интерпретация на Дани Бойл на книгата на Ървин Уелш за хероиновите наркомани от Единбург. Ако голяма част от линията West Highland Line изглежда като реклама на красотата на Шотландия, то ролята ѝ във филма е унищожително приземяваща. "Да си шотландец е гадно, ние сме най-низшите от всички..." - оплаква се Юън Макгрегър в ролята на  Марк Рентън.

Пътят продължава покрай езерото Лох Трейг, където температурната инверсия държи  студената вода скрита под гъста мъгла. Скоро се разкриват повехнали папрати и грубо издълбани ждрела. "Избрали сте прекрасен ден за пътуване. По това време на годината, когато слънцето едва долавя върховете на тресавищата в Коруур, е наистина перфектно", казва Келси Макбет.

Кондукторката работи в Малайг и произхожда от рода Макбет, който е работил по линията - баща ѝ и дядо ѝ са управлявали влакове по същия маршрут. Знае, че ScotRail търси нови машинисти за този маршрут и с усмивка казва: "Това наистина не е лошо пътуване... в някои дни не можеш да видиш дори тревата, да не говорим за планините"

Снимка: iStock by Getty Images

В описанието на длъжността е отбелязано, че идеалният кандидат трябва да живее във Форт Уилям, самопровъзгласилата се за "столица на открито" на Обединеното кралство. Всъщност тук е прекрасно и практично място, от което всяка година хиляди туристи започват приключения с пешеходен туризъм или катерене. Високо над Форт Уилям се извисява мрачният титан Бен Невис, най-високият връх на Великобритания.

Оттук влакът започва най-живописната според някои отсечка - бавното пътуване до Малайг. Тази част от линията се използва от толкова малко хора, че на три гари - Locheilside, Lochailort и Beasdale - трябва да се поиска спиране, което прави времето за пристигане гъвкаво.

Снимка: iStock by Getty Images

Безспорна забележителност в този участък е виадуктът Glenfinnan. За него персоналът на влака съобщава с гордост, а след това не пропуска да добави забраната за употреба на алкохол и марихуана. Феновете на филмовата поредица за Хари Потър често губят ума си по тази част от 120-годишната линия - експресът "Хогуортс" минава по този стар виадукт в няколко от филмите, появява се драматично и в "Короната". Макбет разказва, че през по-натоварените летни месеци често получава молби от възрастни и деца да спре влака за снимки. Това, разбира се, е невъзможно.

Дългото пътуване обратно към Глазгоу обикновено се случва в тъмната част на денонощието. Но дори в мрака, пътниците знаят, че там някъде има магия...

В разгара на сезона до крайната точка на линията пътуват около 750 души на ден. Много други предпочитат да са в режим на "влаков наблюдател", пътувайки до района, за да наблюдават как влакът преминава.

Преди броени дни стана ясно, че има нови изисквания за безопасност, които изискват сериозна инвестиция. Старият локомотив Jacobite на WCR не отговаря на правилата за заключване на вратите на Службата за железници и пътища (ORR). Британският регулаторен орган твърди, че вратите на вагоните трябва да бъдат оборудвани със системи за централно заключване - подобрение, което според компанията би било твърде скъпо.

Въпреки несигурното бъдеще на линията, билетите за новия сезон през 2024 г., който ще започне на 24 март, са в продажба.

Цената на стандартния дневен двупосочен влак за възрастни е 76 евро, а по-скъпият вариант с купе струва 464 евро.