Новини Събития

Турция планира приходи от туризъм в размер на 100 млрд. USD годишно

  12.12.2023 10:30  
Турция планира приходи от туризъм в размер на 100 млрд. USD годишно

По предварителни данни приходите от туризъм в Турция за изтичащата вече 2023 г. ще са в размер на 55.6 млрд. USD. Плановете са тази цифра да достигне 100 млрд. USD през 2028-а.

"Нашата цел за тази година беше приходи от туризъм около 55 млрд. USD. След тяхното обявяване преживяхме разрушителното февруарско земетресение, след което Турция влезе в изборния период. Също така отчетохме спад на руските туристи и тези от арабските държави. Започна и войната между Израел и Палестина. Приходите в туристическата индустрия за първите девет месеца на текущата година възлизат на 42 млрд. USD. Въпреки всички негативни аспекти ние се приближаваме към целта, която първоначално си поставихме", каза министърът на културата и туризма на републиката Мехмет Нури Ерсой в ефира на CNN Turk.

Според него, Турция си поставя по-амбициозни цели за следващите години, включително като се превърне в целогодишна туристическа дестинация, получавайки 100 млрд. USD приходи от туризъм до края на 2028 г. „Тази цел е реалистична“, добави министърът.

През 2022 г. Турция е била посетена от 44,6 млн. туристи, приходите от туристическата ѝ индустрия възлизат на 46,4 млрд. USD. Тази година тя планира да приеме около 60 млн. туристи.