Събития

АПИ спира тировете по части от Хемус заради голямото пътуване

  21.12.2023 16:09  
АПИ спира тировете по части от Хемус заради голямото пътуване

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ограничава движението на тежкотоварните автомобили около Коледа по участъци от автомагистрала (АМ) „Хемус“ в Софийска област, съобщиха от агенцията.

В тунелите "Топли дол" и „Правешки ханове“ на 22 и 23 декември ще има две ленти за Варна, а на 27 декември – за София.

На 22 декември, петък, в последния работен ден преди почивните дни за Коледа, от 12:00 ч. до 20:00 ч. и в събота, 23 декември, от 8:00 ч. до 16:00 ч. се спира движението на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ между 30-и до 47-и км. Ограничението е във връзка с очаквания засилен трафик за празниците и ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“. Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка „Витинска река“, при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км, откъдето ще продължават пътуването си по магистрала „Хемус“.

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението е възможно преминаването на моторни превозни средства (МПС) над 12 тона да бъде ограничено и в участъка от пътен възел „Правец“ при 52-ри км до пътен възел „Осиковска Лакавица“ при 60-и км. Обходният маршрут ще е по път I-3.

При интензивен трафик и за улеснение на всички пътуващи от София към Варна на 22 декември от 12:00 ч. до 20:00 ч. и на 23 декември от 8:00 ч. до 16:00 ч. при необходимост ще бъдат обособени две ленти за движение в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Всички пътуващи от Варна към София ще преминават по обходен маршрут - от пътен възел (п.в.) „Осиковска Лакавица“ по път I-3 и при п.в. Правец“ ще се връщат на АМ „Хемус“. По преценка на контролните органи в зависимост от интензивността на трафика е възможно движението на всички МПС да бъде ограничено от п.в.„Ботевград“ до п.в. „Витинска река“ с пренасочване по път II-17 и път I-1.

На 27 декември – последният почивен празничен ден, от 12:00 ч. до 20:00 ч. ще бъде ограничен тежкотоварният трафик от п.в. „Осиковска Лакавица“ при 60-и км до п.в. „Правец“ при 52-ри км. Обходният маршрут ще е по път I-3. В зависимост от метеорологичните условия и трафика ще се спира преминаването на автомобили над 12 т в посока София, в участъка от п.в. „Ботевград“ при 47-и км до п.в. „Витинска река“ при 30-и км. Обходният маршрут ще е по път II-17 и път I-1.

На 27 декември от 12:00 ч. до 20:00 ч., в зависимост от трафика и метеорологичните условия, ще бъдат осигурени две ленти за пътуващите към София в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. В тази връзка изцяло ще се спре движението на всички МПС, пътуващи за Варна в участъка от АМ „Хемус“ от 30-и до 47-и км. Обходният маршрут за пътуващите от столицата към Варна ще бъде от п.в. „Витинска река“ по път I-1 и път II-17, а при п.в. „Ботевград“ ще продължава по АМ „Хемус“. Друга възможност при интензивен трафик е при п.в. „Правец“ движението да се пренасочва по път I-3 и при п.в. „Осиковска Лакавица“ да продължава по автомагистралата.