Събития
Навлизаме в света на арменската кухня с хериса и торта „Мляко от пиле"
Люле кебап, долма по оригинална
рецепта и телешки кюфтенца с пилаф -
това ще са само част от ястията на
арменската кулинарна вечер, която се
организира на 12 септември от
„Общоарменски Благотворителен Съюз
Парекордзаган" и Фондация „Заедно"
като част от срещите на народите в
Пловдив. Партньор и домакин на
събитията е ресторант "Нетуно" на
Гребната база.
_ _Всички блюда ще се сервират с
традиционния и автентично приготвен
арменски хляб „лаваш_". _Акцентът на
вечерта ще е ястието Хериса*, което е
традиционно за народа и ще бъде
направено по древна рецепта от зората
на арменската история.
Освен торта „Мляко от пиле", сладките
арменски изкушения се допълват от
назук и халва_. _
Ако все пак има недоволни гости,
въпреки всички тези кулинарни
изкушения, те ще имат възможност за
първи път наистина да се оплачат на
арменския поп J Духовният водач на
арменците в града под тепетата Дер Храч
Мурадян ще бъде специален гост.
Свещеникът ще уважи събитието на
своите сънародници, което е основен
акцент от тазгодишната програма на
етно вечерите на Гребната база през
целия месец септември.
Арменската общност е подготвила и още
няколко изненади за гостите и за
всички, които са решили да се разходят в
парк „Отдих и култура". Любителите на
кулинарното изкуство ще имат
възможност да „откраднат" всички тайни
рецепти на традиционните ястия. Същата
вечер ще бъде представена и книгата -
„В света на арменската кухня", която е
истинско кулинарно бижу.
Освен на специалния книжен щанд,
гостите ще могат да се насладят и на
богата танцова програма. Арменската
общност е поканила цели 3 формации
-децата от „Астхигнер" (Звездички),
младежкият танцов състав „Йеразанк"
(Мечта) и танцов състав „Нърени" (Нарово
дърво). Началото на програмата е в 19
часа. Всички, които не са успели да
запазят места, ще могат да си поръчат
вкусна храна за вкъщи.
Организаторите са предприели всички
необходими противоепидемични мерки.
* _Хериса ни връща към зората на
арменската история, в региона на Харпет
- житницата на стара Армения, в първите
години на християнството__. Обичаят
повелява, __по време на празници, на
бедните __да се__ приготвя топла храна.
Основна храна тогава е било житото,
което се варяло дълго и с големи
дървени лъжици се смесвало с месото.
Монасите възлагали тази нелека работа
на дошлите да се нахранят с думите "Хъри
са!" - "Разбий това!"Ястието е популярно и
в страните от Близкия Изток, специално
в Сирия, Иран, и Турция, под името
'Кешкек'._
/Foundation TOGETHER