Анализи

Стикер "Национално меню" ще популяризира българската кухня

  24.09.2020 17:30  
Стикер \

Стикер "Национално меню" ще популяризира българската кухня в хотелите и ресторантите, заявиха за TravelNews представители на работната група, която изготвя предложенията. Брандът ще се поставя само на местата, които имат специализираните ястия. Целта е чуждите туристи да се ориентират по-лесно и да търсят българската кухня, обясниха от работната група. Днес се състоя първата среща на групата по изпълнение на проект „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в Национално меню“. Тя се проведе в Университета по хранителни технологии в Пловдив. В събитието се включиха експерти от браншовите организации – Национален борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори, преподаватели от УХТ, представители на професионалните гимназии по "Туризъм" от цялата страна. В срещата участва още зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Венелина Червенкова, началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“ в Министерството на туризма.

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт. Идеята възникна спорадично при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обединим усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя и да се признае от най-широк кръг от хора, заяви Моллов. Според него това е първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата й по света.

Според зам.-министър Георгиева България има уникален потенциал за развитие на винено-културния туризъм. Туристите в глобален мащаб заявяват в проучване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите хора, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните, да посетят определена дестинация заради местната кухня. „С националното меню ще покажем пресечната точка между миналото чрез автентичните български кулинарни рецепти и настоящето – чрез модерните технологии за производство. Проектът обединява усилията на научната общност в лицето на УХТ, на бъдещите майстори шеф-готвачи в лицето на възпитаниците на професионалните гимназии по туризъм и на браншовите организации с подкрепата на Министерството на туризма“, посочи Георгиева. Тя изрази увереност, че стикерът „Национално меню“, който предстои да бъде изработен, ще издигне престижа на заведението, което ще го носи.

Доц. Кремена Никовска, функционален декан по Студентска и социална дейност на УХТ и координатор по проекта, отбеляза, че храната е сред важните културни елементи, а създаването на кулинарна карта, като част от туристическата инфраструктура на България, ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По време на срещата гл. асистент Станко Станков, преподавател към катедра „Хранене и туризъм“ в университета, заяви, че традиционният български вкус е съвкупност от културно-историческото развитие на районите. Затова в сформирания от УХТ екип участие вземат експерти от различни сфери на храненето и туризма с цел провеждане на обстоен анализ и оценка на характерните за отделните населени места типични храни и вина. Районирането в проекта е съобразено с националното туристическо разпределение с цел по-адекватното насочване на туристите към уникалността на българския вкус. Участниците в срещата се обединиха около идеята, че кулинарната култура има огромен потенциал да превърне храненето от рутинна услуга в туристическа атракция с висока добавена стойност.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати