Новини

Парламентът ще обсъжда въвеждането на електронни визи за руските туристи

  30.09.2020 08:36  
Парламентът ще обсъжда въвеждането на електронни визи за руските туристи

Народното събрание ще обсъжда визите за чужденците, които посещават България, да станат електронни. Това ще се случи в петък, за когато е предвидено първо четене в промените на Закона за чужденците в Република България, установи справка на TravelNews в програмата на парламента за тази седмица. Поправките са внесени още на 4 май 2020 г. от група народни представителите от ВМРО, начело с Искрен Веселинов, народен представител и зам.-председател на партията. На 30 юли е внесен втори законопроект и от Министерския съвет. „Мярката с издаването на електронни визи е антикризисна и е с цел да привлече повече туристи в България. Тя ще облекчи най-вече пристигането на гости от страни извън ЕС като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус и други страни, за които имаме визов режим“, заяви Искрен Веселинов. Туристическият сектор настоява за електронни визи от поне 10 години. ЕС планира да въведе такива и води разговори от 2 години, но ще изисква засилени проверки.

От ВМРО предлагат заявлението за кандидатстване за туристическа виза да се попълва електронно на сайта на съответното посолство или консулство, като се прилагат необходимите документи за целта на пътуването. Длъжностните лица ще взимат решение за издаване на виза или отказ в срок до 5 дни и ще го изпращат по мейл. Визата ще се поставя на граничните пунктове при пристигане в България. За притежаващите апартаменти и имоти, които идват на почивка, се предлага издаването на дългосрочни многоктратни визи до 2 години с право на пребиваване до 360 дни. Тази мярка се отнася основно за руснаците, но от 2021 г. вероятно ще се засегне и британците, които имат имоти в България, защото отпада преходният период след Брекзит. От 1 януари догодина между Великобритания и ЕС ще съществува безвизов режим само в рамките на престой до 90 дни.

В законопроекта на МС се уточнява, че „заявлението за виза може да бъде подадено и по електронен път чрез електронно попълнено заявление по образец, подписано с електронен подпис.“ Визата за краткосрочно пребиваване може да бъде издадена за многократно влизане и със срок на валидност до 5 години, когато чужденецът:

1. притежава валиден пътен документ, който му дава право да влезе на територията на Република България, издаден е в рамките на предходните 10 години и е със срок на валидност най-малко 3 месеца след планираната дата на отпътуване от територията на Република България, освен при обосновани извънредни случаи от хуманитарен характер;

2. е обосновал целта и условията на планирания престой и това, че разполага с достатъчно средства за издръжка както за срока на планирания престой на територията на Република България, така и за завръщането си в страната на произход или за транзита към трета страна, в която е гарантирано неговото приемане, или че е в състояние законно да придобие тези средства.“

Краткосрочните многократни визи могат да бъдат издадени за следните периоди на валидност, освен ако валидността на визата не превишава валидността на документа за пътуване:

- за срок на валидност до една година, при условие че чужденецът е получил и по законен начин е използвал три визи в рамките на предходните две години;

- за срок на валидност до две години, при условие че през предходните две години чужденецът е получил и правомерно е използвал предходна многократна виза със срок на валидност една година;

- за срок на валидност до пет години, при условие че през предходните три години чужденецът е получил и правомерно е използвал предходна многократна виза със срок на валидност две години; визите за летищен транзит не се вземат предвид при издаването на визи за многократно влизане.

МВР, ДАНС и Министерството на външните работи са дали становища по законопроектите, че трябва да бъдат приведени спрямо изискванията на ЕС и Шенгенското пространство.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати