Новини

Байдън официално е новият президент на САЩ

   
Байдън официално е новият президент на САЩ

 

Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ, съобщиха американските медии. 78-годишният бивш вицепрезидент на Барак Обама изпревари на финала Доналд Тръмп в ключовия щат Пенсилвания и така събра 273 електорални гласа, с което обезсмисли броенето в Джорджия, Аризона и Невада, където също води. 

Негов вицепрезидент ще бъде Камала Деви Харис, досегашен сенатор от Калифорния. Камала Харис е юрист, тя е дъщеря на Доналд Харис - професор по икономика, емигрирал от Ямайка и Шаямала Гопалан - индийски учен и активист за граждански права.

Джо Байдън е роден на 20.11.1942 г. в Скрантън, Пенсилвания в семейството на католици от ирландско потекло, и живее там в продължение на 10 години, преди да се премести в Делауеър. Байдън е сенатор от щата Делауеър от 1973 до 2009 г., а от 20 януари 2009 до 20 януари 2017 бе вицепрезидент на САЩ, след като неуспешно се кандидатира за президент през 2008-а. Джо Байдън е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения, бил е председател на Сенатската комисия по правосъдие.

Вероятно до встъпването на Байдън в длъжност ще бъдем свидетели на серия от съдебни дела, които се кани да заведе щабът на Тръмп. Според изборния закон на САЩ всички въпроси, свързани с изборите, трябва да се решат до 8 декември. На 14 декември избраните електори трябва да се събират в столиците на съответния щат и да потвърдят решението на щата. Електорите трябва да депозират решението си в Сената на САЩ на 3 януари, а на 6 януари Сенатът трябва да официализира решението на 538-те електори. Ако Байдън премине през това, президентската инаугурация трява да се състои на 20 януари 2021 г. във Вашингтон. 

Джо Байдън избра Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент