Новини

Саудитска Арабия ще строи курорт върху 22 острова

   
Саудитска Арабия ще строи курорт върху 22 острова

Архитектурните студия работят заедно по нова идея за развитие на туризма на архипелаг в Саудитска Арабия. Наречен „Червено море", проектът предвижда изграждането на курорт върху верига от 22 острова и във водите между тях между градовете Умлудж и Ал Вадж на Западното крайбрежие.
„Дизайнът е вдъхновен от красивите природни дадености. Сравнително равнинният терен предполага ниски и хоризонтални обеми. Внимателно извиваме покривите на сградите, за да намерим хармонична връзка със земната повърхност, сякаш покривите излизат от нея", казват от Кита.
Къщите, които ще бъдат построени на сушата, са проектирани да приличат на пясъчни дюни, а тези, които ще са над водата и са анонсирани като „коралови вили", ще имат спираловидна форма, която ще осигури 360-градусова гледка.
„Най-доброто място за водните сгради е избрано чрез прецизна батиметрия, изследване на биоразнообразието и инженерингови проучвания в опит да се предотвратят всякакви щети на кораловия риф и да се избегне промяна на морските течения", обясняват авторите на проекта.
От Роз!ег + Раг1:пегз предвиждат и редица поголеми сгради, включително няколко хотела и собствено летище.
И двата архитектурни екипа имат за цел да минимизират въздействието на изгражданите структури върху околната среда.
„Нашите предложения зачитат изключителната екологична чувствителност на региона, като възприемат подхода на „лека намеса", който ще има най-малко вредно въздействие върху прекрасното биоразнообразие на островите", заяви ръководителят на студио Роз1ег + Раг1:пегз Жерар Евенден.
Отдалеченото и девствено място предопределя сглобяеми конструкции, предварително произведени. Стремежът на строителите е да се използва възможно най-малко бетон, основно глинена мазилка и соленоустойчивото дърво Ассоуа, понеже то е най-подходящо за морската среда.
До 2022 г. проектът „Червено море" ще разработи 5 от островите в архипелага, както и два вътрешни обекта. До 2030 г. трябва да бъдат готови 22 острова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати