Новини

Честит празник на екскурзоводите

   
Честит празник на екскурзоводите

За едни дигитализацията е безкрайно полезна, за други обаче тя се оказва заплаха. Докато животът ни се улеснява все повече, познати от десетки години професии са на път да изчезнат. За някои от тях това все още не ни се вярва, но малко по малко се случва на практика. Пример за това е професията на екскурзовода. Днес е международният им ден. Това е тънък занаят. Тези, които го владеят добре, осъзнават, че се работи трудно -с човешките настроения, а инструментът - информацията, трябва да се усъвършенства постоянно.

Трябва да обичаш тази професия и да си ѝ отдаден. Интересно е, но не е лесно. Най-вече, трябва да знаеш, че изисква доста от твоето лично време. Всеки път нови хора, нови ситуации и възможности, непрестанно движение, но по красиви калдъръми и сред прекрасни гледки. Животът на екскурзовода кипи. Съвремието вече предлага дигитално записани лекции за туристически обекти. Така, вместо екскурзовод, някои туристи предпочитат слушалките.

Кой турист какво ще избере е въпрос на интереси и манталитет. Млади хора, израснали с Google и свикнали да се консултират с него за посоки в града или за любопитни факти, вероятно биха избрали дигитален гид. Заради пандемията от коронавирус професията пострада най-много. И в момента някои екскурзоводи наистина работят дигитално. Други въобще не работят от една година. Просто няма туристи!

Всеки екскурзовод има своите оръжия, с които въвлича туристите в магията на мястото, за което разказва. Вицове, тайни на местността, непопулярни истории и факти. Мистичен ключ към портите, зад които се крие въображението на туриста. Висш пилотаж, който все още е труден за изкуствения интелект!

Затова ние вярваме, че професията Екскурзовод няма да изчезне!

Честит празник!

От екипа на TravelNews



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати