Анализи

Хърватия може да е пълна с туристи това лято

   
Хърватия може да е пълна с туристи това лято

Докато повечето държави в ЕС са затворили границите си за хора от държави извън съюза заради пандемията, Хърватия приема чужденци от страни като САЩ и много други.

През лятото почти всеки можеше да отиде на почивка на красивото Адриатическо крайбрежие и да се наслади на красивите острови и Дубровник. Дори и сега гостите извън ЕС са добре дошли, стига да покажат отрицателен тест или да минат през карантина.

Но Хърватия улеснява страшно много нещата за хора, които искат да останат по-дълго. Страната промени имиграционните си закони, за да може да издава едногодишно разрешително за престой на работниците в IT сектора, идващи извън ЕС, без да им е нужна туристическа виза.

Докато страни като Дубай платиха висока цена за запазването на границите си отворени, Хърватия е убедена, че насърчаването на посетителите да останат за по-дълъг период от време е печеливша стратегия, съобщава Си Ен Ен.

Новите правила влязоха в сила на 1 януари и първите заявки започнаха да валят. На 15 януари американката Мелиса Пол неочаквано получи честта да стане първия официален дигитален номад в Хърватия по новия закон.

В момента тя управлява бизнеса си от кухненската маса на къщата си в Лабин на адриатическия полуостров Истрия. „Лабин е качество за душата. От дружелюбните хора до големия брой хора на изкуството, както и смесицата от култура, история и модерна индустрия. Всичко това на красиво централно място. За мен е идеално и го обичам все повече всеки ден“, споделя тя.

Кандидатстването все още изиска доста документация. „Имаше много документи, които трябваше да представя, свързани с работата, която извъшвам, къде са клиентите ми, да докажа, че компанията ми работи, че имам финансови средства да работя независимо, здравна осигуровка и място за живеене. Тъй като от години съм работник, независещ от местоположението, не ми беше трудно да ги набавя“, обяснява тя.

Засилване на туристическата индустрия

Идеята да се даде разрешение за пребиваване на дигиталните номади е на Ян де Йонг – холандски предприемач и инвеститор, живеещ в Хърватия от 2006 г. През юли миналата година той пише писмо на хърватския премиер Андрей Пленкович в LinkedIn, в която посочва икономическите ползи от приютяването на работещите дистанционно.

Пленкович получава съобщението и след консултации с Де Йонг се приемат законодателни промени през декември 2020.

„Хърватия е безопасна страна със средиземноморски начин на живот, който много дигитални номади намират за привлекателен. Това е една много топла и приветлива страна, а гостоприемството на хората е страхотно“, казва Де Йонг.

„Освен това има хубав климат, удивителна природа и над 1000 острова. Хората говорят чудесен английски. Има добър интернет и удобни транспортни връзки с останалата част на Европа. Накрая, и животът е доста евтин“, добавя той.

„Добре платените дигитални номади ще харчат приходите си тук, което ще бъде чудесно за сектора на услугите. Също така чрез ДДС-то, което ще плащат за всичко, което купуват, ще са източник на допълнителни приходи“, обяснява холандецът.

История и ресурси

Мексиканците Ариел Медел и Клаудия Сау живеят в Сплит от ноември 2020. Скоро след като се установили в този исторически град на далматинското крайбрежие, те чули за плана на правителството за дигиталните номади.

„Решихме да останем в Сплит, защото освен че е красив град на крайбрежието и има много история, той е достатъчно голям, за да има всички ресурси, от които имаме нужда, без да е твърде голям“, обяснява Медел.

От Сингапур до Загреб

След като си направила удължена екскурзия в Хърватия миналата есен, любителката на дълги пътувания Джейн Тор от Сингапур е измислила план да се завърне през март 2021. Този път, с лаптопа в багажа си, тя ще се кандидатства за дълъг престой като дигитален номад.

„Идвайки от Сингапур – слънчев остров, който е също град-държава, аз съм привлечена от това да бъда близо до морето. Обичам много да се разхождам, така че разходките покрай морето в Задар са страхотни. Можеш да ходиш няколко часа от едно пристанището до друго и да приключищ в някой бар по залез“, споделя тя.

В Сравнение със Сингапур, Тор намира Хърватия за по-малко претъпкана и много по-евтина за живеене.

Плюсове и минуси

Плюсовете и минусите на всяка страна, опитваща се да привлече дигитални номади, е една от най-обсъжданите теми по форумите.

Хърватия има много плюсове – не иска от работещите по програмата да плащат данък върху дохода и разрешението за престой е валидно една година, въпреки че удължаването му изиксва напускане на страната за 6 месеца.

Някои, обаче, смятат изискването за полицейска проверка за твърде спорно.

„Единствената неприятност засега е, че разрешителното за дигиталните номади не е стъпка към получаване на разрешение за постоянен престой или гражданство. Но това разрешително засега е най-добрата възможност за човек от трета държава да кандидатства за разрешение за пребиваване“, обяснява Сара Дайсън от общността на работещите чужденци в Хърватия.

„Ако някой все пак иска да дойде в Хърватия, този недостатък няма да го разубеди. Ако някой обмисля други държави, това ще го накара да сложи Хърватия „на пауза“ в списъка си“, добавя тя.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати