Анализи

Airbnb се готви за възстановяване на пътуванията

   
Airbnb се готви за възстановяване на пътуванията

Платформата за онлайн резервации и краткосрочно наемане на апартаменти Airbnb обяви, че се готви за значително възстановяване на пътуванията, тъй като светът започва да се справя с пандемията. Въпреки това от компанията подчертават, че все още е "твърде рано" да прогнозира как точно ще се развие бизнесът тази година.

Ограниченията заради Covid-19 не позволиха на много хора да пътуват през 2020 г. и това очаквано е довело до сериозен спад в приходите на Airbnb – общо 3,4 млрд. долара, което е с 30% спрямо 2019 г.

Все пак резултатите на Airbnb са по-добри от тези на знакови хотели или големи туристически компании, тъй като хората масово пътуваха с личните си автомобили и се възползваха от почивки в частни домове като част от мерките по ограничаване на социалните контакти. Платформата е активна в повече от 220 държави. 

От началото на тази година вече е забелязала по-малък спад в пътуванията, отколкото през последните три месеца на 2020 г., когато приходите са намалели с 22% на годишна база, което означава, че има 8% ръст. Данните са по-добри, отколкото много анализатори очакваха, като се има предвид новата вълна на Covid-19, както и новите ограничения в редица страни.

"Пътуванията се завръщат и ние сме фокусирани върху подготовката за тяхното възстановяването."

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески е оптимист и очаква, че благодарение на пандемията ще се появят нови предпочитания за туристически дестинации, които ще бъдат от полза за неговата компания. Той смята още, че дистанционнaта форма на работа също може да позволи на хората да предприемат по-чести пътувания през уикенда или дори да прекарат няколко месеца далеч от дома.

В разгара на кризата компанията не беше толкова позитивно настроена и предупреди за очакван спад на приходите с повече от 50% за 2020 г. Фактът, че сривът не се оказа толкова силен, се дължи главно на резервации от потребители, които разчитаха на апартаменти по-близо до дома, които са лесно достъпни с кола.

Имаше информация и за много случаи на наемане на такива жилища за частни събирания, както и за престой по време на карантина.

Все още е трудно да се определят тенденциите на растеж през 2021 г. , предвид това, че е трудно да се определят темповете на разпространение на ваксините и свързаното с това отражение върху желанието и възможността за пътуване. Засега хората по света пътуват предимно в собствените си държави по време на пандемията, но това е недостатъчно, за да се компенсират загубата на бизнеса от международния туризъм.

Неотдавнашно проучване, проведено за компанията в САЩ, установи, че повече от половината от около 1000 респонденти вече са резервирали почивката си или планират да пътуват тази година.

Анализаторът на BTIG Джейк Фулър обръща внимание, че Airbnb е позициониран като първия онлайн туристически агент, който се връща към растежа на нощувките поради "нарастващото значение на алтернативните места за настаняване".

Основана през 2008 г. в Сан Франциско, компанията започна да преформатира хотелиерството със своето онлайн брокерство на частни стаи и апартаменти. За сравнение – конкурентните Expedia и Booking отчитат много по-рязък спад на приходите през четвъртото тримесечие на 2020 г., съответно от 67% и 63%. От Booking заявиха, че планират да увеличат своите предложения за отдаване под наем в САЩ в отговор на успеха на Airbnb.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати