Хотели

Марияна Николова: Подкрепяме създаването на зелени коридори

   
Марияна Николова: Подкрепяме създаването на зелени коридори

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на Видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз. В нея участваха още Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм и Глория Гевара, председател на Световния съвет за пътувания и туризъм.

Безопасното, безпроблемно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение, подчерта вицепремиера. Тя добави още, че България смята, че идеите за национални планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на решаващите за туризма цели.

Министър Николова посочи, че акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията и ние вярваме, че тези основни цели ще поставят основите за началото на възстановяването и бъдещото развитие в сектора. Считам, че е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС, уточни тя. И подчерта, че конкретните дейности за улесняване насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

В този контекст България е предприела редица мерки за възстановяване на туризма, като въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата, информира още вицепремиера. Тя поясни, че в контекста на COVID-19 най-отчетливите тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.

Трябва да работим за координирано възстановяване на отрасъла, посочи Зураб Пололикашвили. И допълни, че наближава лятото и хората ще искат да пътуват, за което ще допринесе и васкинацията

Необходимо е да работим заедно, да гарантираме безопасността, да имаме ясни правила, за да може хората в Европа да пътуват, коментира Глория Гевара. По думите й важно е да бъдат намерени решения, свързващи нашите държави, за което са много важни протоколите. Според нея единния протокол ще гарантира безопасност. Гевара обясни още, че е нужно гражданите да възстановят доверието си, за да се възстановят пътуванията.

Не бива да има затварянето границите, но е важно пътуванията да са сигурни, акцентира Тиери Бретон. Той припомни, че през миналата година ЕК е предприела мерки за подпомагане на туризма, като бяха отпуснати 172 млн. евро грандове. Той подчерта, че ваксинационните сертификати ще играят важна поля за свободното придвижване. Важно е бързо да бъдат предприети общи стъпки, за да сме готови до лятото, така ще може да помогнем на туризма да се постигне желания рестарт, заяви още еврокомисарят.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати