Новини Турагенции

Министър Ангелов се среща с туроператорите

   
Министър Ангелов се среща с туроператорите

Туристическият бранш се среща утре с проф. д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, по настояване на Обединение „Бъдеще за туризма”. Писмото с искането бе изпратено в събота след петъчната заповед за карантиниране на туристите, завръщащи се от Африка. Срещата стана наложителна и след днешното изказване на главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Сутрешния блок на БТВ за четири лица с положителна проба за COVID-19, завърнали се у нас с предпоследния чартър. Досега само едно лице, почивало в Занзибар, е с положителен PCR тест и то 20 дни след завръщане в България, показа проверка на сдружението. Ако причината за заболяването е пътуването, то би следвало да бъде приложено изискването на Заповед № РД-01-105 на Министъра на здравеопазването от 16.02.2021 г., според която “при установяване на пътник с COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство,  което е кацнало на територията на Република България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника с COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под карантина за срок от 10 дни с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или от него заместник-директор”. Карантиниран екипаж до момента няма.

На срещата със здравния министър утре ОБТ ще настоява:
  1. МЗ да прецизира страните, за които се въвежда карантина за влизащите от там българи, а не да поставя под общ знаменател цял един континент – в случая Африка. Би следвало да се има предвид, че всички пътувания чрез туроператор се извършват в контролирана среда – по отношение на транспортни средства, хотели и туристически обекти.
  2. Съмненията за внос на мутации на вируса от Занзибар/Танзания не са доказани. Няма данни за карантиниран екипаж на авиокомпания, извършваща полет от/до Занзибар, каквото е изискването на Заповед № РД-01-105 от 16.02.2021 г. Затова настояваме завръщащите се от Египет, Тунис, Мароко и Кабо Верде туристи да бъдат тествани с PCR, както бе досега, а не да бъдат поставени под карантина.
  3. Всяка заповед, която регламентира някаква забрана или отхлабване на режима за туристическа дейност, да има поне 15- 20 дневен гратисен период. Исканата предвидимост се налага от естеството на работа, а целта е бизнесът да реагира адекватно и да сведат до минимум щетите за потребителите. Това е абсолютно постижимо с математическите модели за прогнозиране на разпространението на коронавирус у нас, разработени от БАН.
  4. При положение, че вероятността от зараза е голяма, то ОБТ счита за необходимо Заповед РД 01-167/12.03.2021 г., с която се въведе задължителна 10-дневна карантина за завръщащите се от Африка българи, за да се ограничи разпространението на южноафриканския и нигерийски щам на COVID-19, да се отнася и за всички редовни полети от европейски страни с доказани заболели с щама, а именно – от Германия, Дания и Великобритания.  

Обединение „Бъдеще за туризма” се опасява, че карантинирането ще доведе до отлив на клиенти, до огромни финансови загуби, тъй като 10-дневната задължителна изолация не може да бъде причина за отказ от пътуване и потребителите губят внесените суми. Голяма част от тях рискуват да загубят работата си, тъй като работодатели са заявили, че няма да толерират пътувания в чужбина. Не бива да се забравя, че много потребители са принудени да оползотворят ваучерите си за прехвърлени дати от миналата година, чийто падеж изтича. По данни на ОБТ става въпрос за около 10 000 българи, които са планирали ваканция освен в Занзибар, но и в Египет, Тунис и Мароко. Само за Египет чартърите до 1 май са 45, а записаните за тях туристи са 8000. Огромни загуби ще търпят и туроператорите освен за предплатени седалки, хотели и туристически услуги, но и за празните полети за прибиране на клиентите.  


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати