Новини

Властта обеща подкрепа за затворените бизнеси

  18.03.2021 14:43  
Властта обеща подкрепа за затворените бизнеси

Светкавични мерки в координация с всички заинтересувани страни предприема Министерството на икономиката заради поредния локдаун, който влиза в сила от 22 март. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на пресконференция в министерството. Той е провел разговори с премиера Бойко Борисов, министри и с различните браншове за започване на незабавна подкрепа.

Пълна подкрепа за бизнеса предприема правителството чрез всички допустими сектори, които ще се засегнат от новата заповед на министъра на здравеопазването, обясни той.

Министърът на икономиката добави, че текат разговори с Националната агенция по приходите да започнат да кандидатстват веднага засегнатите бизнеси. За тези 10 дни компаниите ще получат аналогичната програма през НАП, обеща той. Мярката стартира веднага, още преди да сме получили нотификация от Европейската комисия, стана ясно на брифинга.

Борисов заяви, че е проведен разговор с министъра на социалната политика Деница Сачева, че продължава мярката, с която ще се обезщетяват родителите в неплатен отпуск заради това, че трябва да гледат децата си.

Остават и старите мерки - 60/40, 80/20, 75/0, "Запази ме".

"Целта е да се стигне до всяка една от компаниите, остават и мерките през ББР, подкрепата с гаранции на марките, засегнати от бизнеса", добави министърът. Остават и мерките от "Фонда на фондовете", има подписани договори с над 8 банки и нова процедура на пазара - за стартиращ бизнес и пандемична криза.

Лъчезар Борисов каза още, че за компаниите, които имат проблеми с фиксираните разходи, има финансов ресурс, но не уточни какъв.

"Поемам ангажимент, че ще има ресурс за абсолютно всички. Засегнатите компании ще получат до 50 000 лв., води се диалог с бизнеса и за нови мерки", категоричен бе министърът.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати