Анализи Новини

Египет посреща с добра организация

   
Египет посреща с добра организация

Пътуването по програмата Хургада и Кайро (Перлите на Египет) е доста добре организирано от българския туроператор "Абакс" и продавано от туристическите агенции в цялата ни страна. Египет е една от хитовите дестинации за великденските и майски празници тази година. Хургада е един от най-известните курорти в страната. Намира се на брега на Червено море.
Полетът ни беше с удобен Airbus А320 на българската авиокомпания "Бългериън ер чартър". Пътувам за първи път с двете фирми и ми прави впечатление, че държат доста на качеството. 
Обслужването е на високо ниво и неочаквано за български компании. Като се има предвид, че чартърни екскурзии не съм използвал през последните 10 години. Туроператорът е най-големият в България и не работи директно с клиенти. За авиокомпанията знам, че обслужва основно чуждите туристи, които идват в България, особено тези от Германия. Екипажът е много приятен и любезен. Раздават безплатно вода. Другите напитки и храни се заплащат.
Тръгването от София е в 9 ч. сутринта, което е много удобно в края на работната седмица. Изискването е за два часа по-рано, защото има струпване на полети. Чекирането и проверките преминават нормално. Учудващо без изнервени пътници. Все пак всички сме тръгнали на почивка. Пристигаме на летището в Хугада, Египет точно в 11 ч. местно време, като по часовник и плавно кацане на пистата, което е типично за българските пилоти, които знаем, че са едни от най-добрите и търсени по света. Още след слизането от самолета, двама доктори проверяват PCR тестовете и ти взимат предварително попълнената декларация. Страната изисква отрицателен тест, направен до 72 часа преди пристигането. Трябват три копия с печат от лабораториите, но не ги взимат. От туроператора предлагат с голяма отстъпка от само 50 лв. в "Рамус". Декларациите за COVID-19 се раздават предварително от туроператора и от авиокомпанията в самолета. Трябва да имате и 2 копия на паспорта.
След това има гише на туроператора "Абакс", където се раздава бланка за попълване за влизането в страната. На паспортия контрол няма опашки и се преминава много бързо. Курортното летището е голямо, просторно и призрачно празно. Личи си, че е кипял голям живот преди пандемията, защото има доста ленти за багаж. Сега работеше само една - нашата. Нямаше други полети в този час. Взимаш багажа и преминаваш през скенер. На изхода има четири бюра на различните мобилни оператори. Взехме си сим карта на "Vodafone", за да имаме през седемте дни интернет навсякъде. Цената за 20 гигабайта е 15 долара, което е по-изгодно. Има и 10 гигабайта за 10 долара. Трябва да имате предвид, че Viber и Massanger работят изцяло, докато през What's up става само писането на съобщения.
След изхода ни облива жега от 27 градуса, след като сме тръгнали все още от студа в България. Посрещат ни с табела на "Абакс", където представители на фирмата насочват към автобусите на TUI. Българската компания  си партнира на местно ниво с германския концерн, който е най-големият туроператор в света. За всичките 180 човека има предвидени 4-5 автобуса, защото всички сме в различни хотели. Хубаво е да имате дребни по 1-2 долара, защото шофьорите си искат бакшиши. Навсякъде в страната са на почит. Пътуването от летището до Хургада е около 15 минути. Пристигаме в нашия хотел - Hurghada Long beach resort, избран от моите приятели, тъй като сме компания от 15 човека. От него реално започва арабската приказка в Египет, за която ще разкажа в следващите репортажи.
 
Мирослав Иванов, TravelNews 
Хургада
Мирослав Иванов, TravelNews Хургада


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати