Новини Турагенции

Туроператорите: Стела Балтова бави връщането на парите на клиентите

   
Туроператорите: Стела Балтова бави връщането на парите на клиентите

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) – най-голямата работодателска организация в туризма, алармира за сериозно забавяне на процедура BG176789478-2021-01  „Предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“  по вина на ресорното министерство. 
По програмата бяха предвидени 51 млн. лв. за възстановяване на суми за неосъществени пътувания на клиенти в периода 13.03.2020–31.12.2020 г. Досега на туроператори са преведени малко под 35 млн. лв., като условието бе помощта да се използва приоритетно за удовлетворяване на вземанията на потребителите. Те обаче са едва 4% от оборота за 2019-а на кандидатствалите компании и поради това далеч не са достатъчни. Това беше ясно на Министерство на туризма и финансовото ведомство още при разработването на програмата. Затова с останалите малко над 16 млн. лв. програмата бе продължена. За следващата фаза право да кандидатстват имат онези туроператорски фирми, на които средствата не достигнаха. По предварителен план процедурата трябваше да приключи през май. 
Считаме за свой дълг да алармираме, че няма никаква информация за напредъка и отварянето на процедурата вече трета седмица. Клиентите очакват парите им да бъдат възстановени. В същото време туроператорите изходящ туризъм работят под непрекъснат стрес и заплахата да бъде изцяло затворен или ограничен без предупреждение, заради различни противоепидемични мерки. Това прави планирането и прогнозирането на дейността и формирането на печалба – невъзможни. 
Затова настояваме за незабавни мерки за отваряне на следващата фаза на процедурата за удовлетворяване на вземанията на клиентите с обещаните и заложените в бюджета средства, обясниха още от ОБТ. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати