Заведения

Ресторант в село до Търговище може да влезе в Мишлен

   
Ресторант в село до Търговище може да влезе в Мишлен

Топ готвач от световна величина реши да приеме България за свой дом. Заедно със семейството си за девет месеца той създава ресторант, който се очаква да бъде оценен от световната организация „Мишлен”. Името му е "10 Dieci boutique restaurant". Така Девино попада в световната карта на престижните ресторанти, предава Нова ТВ.

Селото е близо до Търговище. Това е населено място в нищото, с десет души население. От девет месеца те обаче вече са 12.

Благодарение на Джанфранко Киерини и съпругата му Анна. Повече от 30 години той готви, а заедно с Анна правят своя компания, която е наемана по целия свят. Отварят 200 ресторанта в 114 страни и градове като Дубай, Хонг Конг, Индия, Боливия, Колумбия, САЩ, Италия, Етиопия и Виетнам. След толкова много обикаляне по света семейството шеф-готвачи решава да се установи някъде завинаги.

 

https://villamelnik.com/wp-content/uploads/2021/05/Gianfranco-and-Anna.png

„Един ден решихме да сбъднем мечтата си, която беше да имаме малък ресторант, в който ще се грижим много лично за всички гости и ще ги накараме да се чувстват като крале и кралици с вкусна храна и с добро вино. Но не бяхме сигурни за държавата, в която искахме да направим това. През 2015-а бях поканен от хотел в Банско да направя гастрономичен фестивал. Това беше първият път, в който дойдохме, и бяхме представени в България”, разказва Джанфранко.

Три години живеят в Банско, но започват да търсят усамотено място за първия си семеен ресторант. Така стигат до безлюдното търговищко село Девино, където намират изоставената сграда на бившето училище.

„Анна и аз влязохме и я почувствахме, влюбихме се в нея от пръв поглед. Почувствахме къщата виртуално. Тя не беше нещо привлекателно от пръв поглед, но ние имахме визията да видим как ще изглежда завършена. Първо я видяхме в главите си и тогава я купихме. Дори когато дойдохме тук, хората очевидно се питаха: „Защо се местите в толкова отдалечен район? Луди ли сте? Кой ще ходи в този ресторант? Нямате хора наоколо?“. Да, разбира се, обикновено концепцията на хората за ресторантите е, че трябва да бъде на натоварено място, където имаш много клиенти. Това е реалността преди онлайн медиите. Но в Италия и във Франция, в нашите държави, има луди готвачи като нас, които избират отдалечени райони, за да привличаме хората към определено изживяване”, обяснява Киарини.

Анна и Джанфранко срещат подкрепа в местен млад мъж, който им помага да сбъднат мечтата си. Диян Рафаилов от град Антоново продължава да е все още до тях.

Вторият етаж на старото училище в Девино е дома на семейството готвачи, а ресторантът им е там, където е била столовата на школото. Приемат се само десет души за вечеря. Готви се единствено със защитени и истински продукти.

Джанфранко е роден в Италия, а Анна – в Полша. Запознават се в ресторант в Хамбург, където двамата работят. Джанфранко Киарини и Анна имат своето минало преди да влязат в кухнята. Тя е следвала в университет за телевизионен продуцент, а той… не иска да коментира.

В техния селски ресторант обаче ще има европейски правила. И едно от тях е да не се говори в минало време. Държи се на точността за вечеря и на дрескода.

„Има дрескод. Можеш да дойдеш формално облечен или спортно-елегантно. Не е необходима вратовръзка, но трябва да дойдеш със закрити обувки. Може и да са обувки за тенис, но трябва да са закрити. Не може да дойдете по сандали или по шорти. Също така, това е ресторант, който е само за възрастни. Децата са много сладки, ние обичаме деца, но не е честно спрямо едно дете да му бъде казано да стои мирно за 6 часа и да се държи като възрастен човек. Това го наричам „детски тероризъм“. Това са правилата. Това е ресторант, в който не се пуши”, казва Киарини.

Повече за ресторанта може да откриете на https://www.facebook.com/10DieciBoutique/

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати